Economice

2022, anul autostrăzilor începute: România a scos la licitație de la începutul anului construcția a 332 de kilometri, de peste patru ori mai mulți decât în 2021

Peste 330 de kilometri lansați în licitație

2022 ar putea reprezenta un an record în materie de kilometri de autostradă scoși la licitație, după ce în primele circa șapte luni bilanțul a ajuns la peste 330 de kilometri.

Dintre aceștia, 255 de kilometri provin din A7, și anume:
– Autostrada Focșani – Bacău (96 km);
– Autostrada Buzău – Focșani (82 km);
– Autostrada Bacău – Pașcani (77 km).

Restul kilometrilor scoși la licitație de la începutul anului reprezintă Autostrada Sibiu – Făgăraș (68 kilometri) și Autostrada Lugoj – Deva, secțiunea tunelurilor (9 kilometri). Aceasta din urmă a fost relicitată, după ce a fost anulată precedenta licitație.

Spre comparație, anul trecut au fost lansate procedurile pentru construirea a 79 de kilometri, dintre care 63 de kilometri provin de la Autostrada Ploiești – Buzău iar restul de 16 kilometri reprezintă lotul relicitat Chețani – Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania (A3).

Cel mai mare contract de autostradă, semnat în 2022

De asemenea, de la începutul anului au fost semnate contractele pentru 117 kilometri de autostradă. Dintre aceștia, 37 de kilometri reprezintă secțiunea Cornetu – Tigveni, peste Carpați, din cel mai important proiect rutier al României. Semnarea celui mai mare contract de autostradă, pentru secțiunea 3 din Autostrada Sibiu – Pitești, a avut loc pe 1 august 2022.

Tot anul acesta a fost semnat și contractul pentru construirea celor 31 de kilometri ai secțiunii 2 Boița – Cornetu din autostrada ce va lega Ardealul de Muntenia.

2022 a marcat și semnarea primelor două contracte din cele 13 de pe A7, finanțate prin PNRR. Mai exact, este vorba de cei 49 de kilometri ai loturilor 1 și 2 din Autostrada Ploiești – Buzău.

În tot anul trecut, au fost semnate contractele pentru construirea a 91 de kilometri de autostradă și drum expres.

Primii kilometri de drum expres dați în trafic

Anul 2022 a marcat și o premieră rutieră în România: au fost dați în trafic primii kilometri de drum expres. Este vorba de cei 40 de kilometri din tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova – Pitești. Rămâne de văzut dacă până la finalul anului vor mai fi dați în trafic și alți kilometri de autostradă, pentru a fi atinsă borna de 1.000 de kilometri de șosea de mare viteză în România.

kilometri autostrada licitati

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 10 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code