Economice

American Tower şi Cellnex ar putea face oferte pentru un pachet de acţiuni la divizia de turnuri a Vodafone

Potrivit surselor, American Tower explorează o posibilă investiţie la Vantage Towers AG, o companie listată la bursa de la Frankfurt şi la care grupul Vodafone deţine o participaţie de aproximativ 82%. Vantage Towers are un portofoliu de aproximativ 83.000 de turnuri de telefonie mobilă în 10 ţări din Europa iar Germania este cea mai mare piaţă a sa.

Vodafone intenţionează să vândă o parte din acţiunile pe care le deţine la Vantage şi a invitat firmele interesate să participe la procesul de licitaţie. Firmele de private equity KKR & Co., Global Infrastructure Partners şi EQT AB au intrat deja în cursă.

Sursele citate de Bloomberg susţin că grupul spaniol Cellnex Telecom SA analizează şi el posibilitatea de a face o ofertă pentru divizia de turnuri a Vodafone.

Cu toate acestea, discuţiile sunt încă în derulare şi nu există nicio certitudine că American Tower sau Cellnex vor face o ofertă. Sursele au precizat că unele din firmele interesate ar putea decide să înfiinţeze consorţii în timp ce ar putea apărea şi alte firme interesate. Vodafone se aşteaptă ca primele oferte să vină încă de săptămâna următoare şi să anunţe un nou partener la Vantage în cursul lunii noiembrie, au adăugat sursele.

În ultima perioadă mai multe companii de telecomunicaţii din Europa au anunţat că iau în considerare vânzarea infrastructurilor terestre, ţinând cont de interesul crescut al fondurilor de investiţii pentru acest tip de active. Operatorii de telefonie sunt presaţi să strângă lichidităţi cu care să acopere o parte din nota de plată pentru investiţiile în noi reţele şi în acest context au început să îşi regrupeze turnurile de telefonie mobilă sub forma unor entităţi separate sau chiar să le vândă complet. La rândul lor, firmele de private equity sunt interesate de infrastructurile de telecomunicaţii graţie capacităţii lor de a genera randamente stabile pe termen lung.

În luna iulie a acestui an, grupul german Deutsche Telekom AG a ajuns la un acord privind vânzarea unei participaţii majoritare la divizia sa de turnuri de telefonie mobilă către fondurile Brookfield Asset Management Inc. şi DigitalBridge Group Inc., într-o tranzacţie care evaluează divizia Deutsche Telekom la 17,5 miliarde de euro.

Cellnex, cel mai mare operator de turnuri de telefonie mobilă din Europa, a făcut şi el o ofertă pentru divizia de turnuri a Deutsche Telekom însă până la urmă s-a retras din cursă.

Vodafone operează reţele mobile şi fixe în 21 de ţări şi colaborează cu reţele mobile în alte 48 de ţări. La 31 martie 2022, compania avea peste 300 de milioane de utilizatori de servicii mobile, peste 28 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix şi 22 de milioane de clienţi ai serviciilor TV. În România, Vodafone a înregistrat venituri din servicii de 764 milioane euro în anul fiscal încheiat la 31 martie, iar baza de clienţi a Vodafone România a ajuns la 11,1 milioane la 31 martie 2022.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code