Economice

Analişti: Europa va avea probleme să îşi refacă stocurile de gaze în lipsa livrărilor ruseşti

Rusia livrează de obicei Europei aproximativ 40% din necesarul de gaze al acesteia, dar posibilitatea întreruperii aprovizionării în urma invaziei Rusiei în Ucraina a crescut în ultima săptămână, ţările G7 respingând cererea Moscovei ca plăţile să fie făcute în ruble.

Comisia Europeană spune că gazele depozitate reprezintă de obicei aproximativ un sfert din cantitatea utilizată în Europa în lunile de iarnă, unde este un combustibil important pentru încălzire.

În încercarea de a consolida aprovizionarea pentru iarna viitoare, Comisia a propus o legislaţie care să oblige operatorii de stocare a gazelor să umple depozitele la cel puţin 80% din capacitate până la 1 noiembrie. Dar, având în prezent rezervoarele pline doar un sfert şi sub media pe cinci ani pentru acerastă perioadă anului, de puţin sub 34%, sarcina pare incredibil de dificil de îndeplinit fără livrările ruseşti.

”Ţinta de 80% până la 1 noiembrie este realizabilă atâta timp cât gazele ruseşti vor continua să curgă mîcar în parte”, a declarat Jack Sharples, cercetător la Institutul de Studii Energetice din Oxford.

”Dar cred că fără gaze ruseşti pur şi simplu nu este fezabil”, a adăugat Sharples.

Germania, cel mai mare consumator de gaze din Europa, care se bazează pe Rusia pentru aproximativ jumătate din nececesar, şi-a stabilit un obiectiv de 90% până în noiembrie.

Stocurile de gaze ale Germaniei sunt în prezent pline în proporţie de 26%. Dar, într-o mişcare fără precedent, ţara a declanşat miercuri şi un plan de urgenţă care ar putea asigura puterea guvernamentală în cazul în care aprovizionarea cu gaze din Rusiei ar fi întreruptă sau oprită.

Comisia Europeană a declarat că urgenţele de aprovizionare imediată vor avea prioritate faţă de reumplerea stocurilor, obiectivele nefiind aplicabile dacă declară o urgenţă de aprovizionare cu gaz la nivel european sau regional – ceea ce se poate face dacă cel puţin două ţări au emis deja propriile declaraţii.

”Dacă luvrările ruseşti se opresc mâine şi apoi nu vor reporni până în iarna viitoare sau pentru întregul an sau mai mult, atunci stocurile nu se vor putea umple până la nivelul de 80%. Cel mai probabil, stocurile UE vor ajunge undeva la puţin peste jumătate, poate în jur de 54%”, a declarat Kateryna Filippenko, analist principal la Global Gas Supply la Wood. Mackenzie.

Acest lucru, a spus Filippenko, ar putea pune probleme pentru industrie, deoarece Europa ar încerca să protejeze consumatorii vulnerabili prin reducerea consumului industrial de gaze, potenţial cu până la o cincime. Materialul integral pe News.ro

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code