Economice

ANCOM anunţă planurile pentru 2022 şi un nou termen pentru Licitaţia 5G

„Serviciile de comunicatii electronice si serviciile postale cunosc noi evolutii atat din punct de vedere tehnologic, cat si din perspectiva modului in care acestea vin sa imbunatateasca experienta utilizatorilor finali. Este important sa avem un cadru legal adaptat, care sa sustina dezvoltarea pietelor si protejarea utilizatorilor finali. Acesta este obiectivul nostru pe care intentionam sa-l atingem prin actiunile propuse pentru anul 2022”, a declarat Vlad Stefan Stoica, preşedintele ANCOM.

Licitaţia pentru 5G, în trimestrul al doilea

Autoritatea spune va continua procesul de acordare de licente pentru spectrul radio, urmând ca licitaţia pentru frecvenţele 5G să aibă loc în al doilea trimestru al anului.

„Planul de actiuni prevede adoptarea deciziei privind organizarea procedurii de selectie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvente de 700 MHz, 1500 MHz si 3400-3800 MHz pentru furnizarea de retele publice si servicii de comunicatii electronice de banda larga si a altor acte normative necesare, in conditiile prevazute de legislatia primara revizuita.

Aceasta actiune, corelata cu revizuirea Deciziei Presedintelui ANCOM nr. 551/2012 privind stabilirea tarifului de utilizare a spectrului, precum si cu revizuirea altor decizii din domeniul administrarii spectrului radio, va permite desfasurarea propriu-zisa a procedurii de selectie pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor”, se arată într-un comunicat al autorităţii.

In cursul anului 2022, ANCOM spune că va revizui si actualiza o serie de acte normative si decizii, ca urmare a transpunerii in legislatia nationala a Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European si a Consiliului de instituire a Codului European al Comunicatiilor Electronice.

Acte normative si decizii privind utilizatorii finali

Vor fi aduse modificari deciziilor privind realizarea comunicatiilor catre Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta si privind stabilirea unor masuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilitati.

Un aspect important urmarit de implementarea noului cod al comunicatiilor este cresterea gradului de informare a utilizatorilor finali, fiind acordata o atentie speciala informarii precontractuale a acestora de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice. Pentru a se asigura ca exista toate parghiile legale pentru o informare corecta a utilizatorilor finali de catre operatorii de comunicatii, ANCOM va elabora noi prevederi legislative.

Stabilirea măsurilor minime de securitate a reţelelor şi serviciilor de comunicaţii

ANCOM si-a propus revizuirea si actualizarea cadrului legal secundar in domeniul securitatii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice avand in vedere modificarile aparute la nivelul legislatiei primare, a evolutiei tehnologice si a contextului national si european. Vor fi, astfel, aduse actualizari deciziei privind stabilirea masurilor minime de securitate ce trebuie luate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice sau de servicii de comunicatii electronice destinate publicului si raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra furnizarii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice.

Legea regimului infrastructurii nr. 159/2016

Procesul multianual de implementare a Legii Infrastructurii va continua si in 2022. Pentru acest an, Autoritatea are in plan organizarea unei sectiuni, pe pagina proprie de internet, privind standardele relevante pentru proiectarea, instalarea, operarea si mentenanta retelelor publice de comunicatii electronice si a infrastructurilor fizice asociate acestora.

Reglementari privind serviciile de comunicatii electronice

Actualizarea regimului de autorizare generala privind furnizarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, a deciziei privind colectarea datelor statistice si revizuirea pietei de gros corespunzatoare serviciilor de acces la puncte fixe de calitate superioara sunt printre principalele proiecte care vizeaza acest sector.

Reglementari privind serviciile postale

In vederea asigurarii unui cadru juridic conform realitatilor legislative din sfera serviciilor postale si, in acelasi timp, adaptat tehnologiilor si practicilor inovative catre care converge piata in acest domeniu, ANCOM va actualiza regimul de autorizare generala privind furnizarea serviciilor postale.

Tot in ceea ce priveste piata serviciilor postale, ANCOM anunţă că va demara un studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor postale, pentru a analiza cadrul legal si evolutiile aferente trimiterilor postale ce au ca obiect servicii cu livrare intr-un punct ales de destinatar.

The post ANCOM anunţă planurile pentru 2022 şi un nou termen pentru Licitaţia 5G appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code