Flux-stiri

Anexările din Ucraina: Rusia se opune prin veto rezoluției Consiliului de Securitate, China se abține

  • Consiliul de Securitate al ONU a examinat vineri o rezoluție care condamnă ,,pseudoanexiunile” din Ucraina, un text care riscă să fie blocat de un veto al Rusiei, care tocmai a ratificat anexarea a patru teritorii ucrainene.
  • Proiectul de rezoluție, pregătit de Statele Unite și Albania, solicită tuturor statelor și altor organizații ,,să nu recunoască nicio pseudo-anexare” a celor patru regiuni de către Rusia.
  • De asemenea, cere Moscovei să ,,înceteze imediat” invazia sa în Ucraina și ,,să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare” din țară.

Rusia și-a folosit vineri dreptul de veto pentru a împiedica adoptarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate care condamnă anexarea a patru regiuni ucrainene.

China și alte trei state membre s-au abținut.

Rusia și-a folosit dreptul de veto vineri pentru a împiedica adoptarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate ONU care condamnă anexările a patru regiuni ucrainene, în timp ce China și alte trei state membre s-au abținut, potrivit presei internaționale.

Textul pregătit de Statele Unite și Albania a primit 10 voturi pentru și patru țări (China, India, Brazilia și Gabon) s-au abținut.

Consiliul de Securitate avea în vedere vineri o rezoluție de condamnare a „pseudoanexărilor” din Ucraina.

Textul văzut de AFP, scris înainte de semnarea decretelor de către președintele rus Vladimir Putin pentru anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, „condamna” organizarea de către Rusia a „așa-ziselor referendumuri ilegale” în aceste regiuni considerate fără „nici o valabilitate”.

Proiectul de rezoluție solicita tuturor statelor și altor organizații „să nu recunoască o pseudo-anexare” a celor patru regiuni de către Rusia.

De asemenea, cerea Moscovei să „înceteze imediat” invadarea Ucrainei și să „își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare” din țară.

Dacă Rusia împiedică Consiliul de Securitate să-și îndeplinească responsabilitățile, vom cere Adunării Generale, unde fiecare țară are o voce, să declare clar că este inacceptabil să redeseneze frontiere cu forța”, a spus secretarul de stat al SUA. Antony Blinken vineri, înainte de reuniunea Consiliului de Securitate.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri tratatele de anexare a teritoriilor parțial ocupate din Ucraina – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie – marcând momentul printr-un discurs delirant, de peste 40 de minute, în care a acuzat Occidentul și Statele Unite că vor să transforme Rusia într-o colonie.

La 2 martie, în cursul unui prim vot istoric, 141 de ţări au condamnat invazia rusă, cinci ţări votând împotrivă (Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord şi Eritreea), 35 abţinându-se.

La 24 martie, Adunarea a solicitat accesul umanitar nestingherit şi protecţia civililor în Ucraina: 140 de voturi pentru, cinci împotrivă (aceleaşi cinci), iar 38 de ţări au ales să se abţină.

La 7 aprilie, doar 93 de ţări au susţinut suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, 24 au votat împotrivă şi 58 s-au abţinut.

The post Anexările din Ucraina: Rusia se opune prin veto rezoluției Consiliului de Securitate, China se abține appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code