Economice

Atacurile au fost reluate în Mariupol. Zelenski promite că Ucraina va opune o rezistenţă dură la ofensiva rusă aşteptată în estul ţării – Război Ucraina, ziua 54 – LIVE TEXT

Război în Ucraina – ziua 54

Zelenski promite că Ucraina va opune o rezistenţă dură la ofensiva rusă aşteptată în estul ţării

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnalat că Ucraina se pregăteşte să opună o rezistenţă dură în faţa unei ofensive ruse pe scară largă în estul Ucrainei, transmite dpa citat de Agerpres.

„Nu vom renunţa la teritoriul nostru”, a declarat duminică pentru CNN liderul de la Kiev, adăugând că lupta pentru regiunea Donbas ar putea modela rezultatul războiului în ansamblu, ceea ce înseamnă că Ucraina trebuie să se menţină fermă pe poziţie.

Volodimir Zelenski a spus că dialogul cu Rusia este important, dacă este posibil, dar a spus că este dificil, având în vedere atrocităţile comise la Bucea şi în alte părţi ale ţării.”Societatea noastră nu vrea să continuăm discuţiile” cu Rusia, a spus preşedintele ucrainean, adăugând că ceea ce s-a întâmplat a fost o „mare tragedie”.

Preşedintele Zelenski şi-a reînnoit, de asemenea, apelurile ca Occidentul să trimită mai multe echipamente militare armatei ucrainene, cât mai curând posibil.

 

Atacurile au fost reluate în Mariupol după expirarea ultimatumului de predare al Rusiei

Armata ucraineană a raportat duminică noi atacuri aeriene ale forţelor ruse asupra oraşului Mariupol, după expirarea unui ultimatum rusesc pentru ca luptătorii locali să se predea forţelor ruse care asediază oraşul, transmite AFP citat de Agerpres.

Trupele ruse şi-au concentrat atacurile asupra oraşului-port şi a oţelăriei Azovstal, ambele scene ale unor bătălii crâncene de zile întregi.

Rusia ameninţase anterior cu anihilarea trupele baricadate în oţelărie, dacă acestea nu se predau. Ucrainenii au ignorat un ultimatum rusesc de a depune armele şi de a se preda până duminică la prânz. Moscova stabilise ca termen limită pentru predare ora 10:00 GMT.

Unităţile, inclusiv 400 de mercenari străini, se ascund în oţelăria Azovstal, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, Igor Konaţenkov. În uzină se află aproximativ 2.500 de luptători, potrivit surselor ruse, care au declarat sâmbătă că oraşul se află sub control rusesc.

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că va face tot posibilul pentru a salva Mariupol, oraş de importanţă strategică vitală pentru ambele părţi în conflict. El a avertizat, de asemenea, că va abandona negocierile de pace cu Rusia dacă luptătorii ucraineni vor fi ucişi.

Moscova l-a acuzat pe Volodimir Zelenski că nu a făcut concesii în cadrul negocierilor. Liderul parlamentar rus Viaceslav Volodin a declarat duminică că Zelenski nu a făcut nimic şi a cerut Kievului să renunţe la revendicarea sa teritorială asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, odată ce preşedintele Vladimir Putin le-a recunoscut independenţa.

Totodată, cel puţin două persoane au murit la Zolote, în regiunea Lugansk, în timp ce patru au fost rănite, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Serhii Haidai.

Atacurile cu rachete au continuat, de asemenea, în regiunea din jurul oraşului Nikolaev (Mikolaiv) din sudul Ucrainei, potrivit guvernatorului regional Vitali Kim, care a spus într-o înregistrare video că se aşteaptă ca mobilizarea Rusiei să dureze una sau două luni, ceea ce ar da Ucrainei suficient timp pentru a se aproviziona cu arme.

 

Ucraina – Zelenski a discutat cu directorul general al FMI despre reconstrucţia ţării dupã război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că a discutat cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, despre stabilitatea financiară a Ucrainei şi reconstrucţia ţării după război, informează luni Reuters citat de Agerpres.

„Am discutat cu directorul general al FMI, Georgieva, problema asigurării stabilităţii financiare a Ucrainei şi pregătirile pentru reconstrucţia de după război. Avem planuri clare deocamdată, precum şi o viziune asupra perspectivelor. Sunt sigur că cooperarea dintre FMI şi Ucraina va continua să fie fructuoasă”, a anunţat preşedintele Zelenski într-o postare pe Twitter.

Kristalina Georgieva a confirmat discuţia cu liderul de la Kiev într-un tweet publicat mai târziu în cursul zilei de duminică.

„Mulţumesc pentru conversaţia foarte bună de astăzi”, a scris Georgieva, adresându-se preşedintelui Zelenski. Directorul general al FMI a mai scris că sprijinul este „esenţial pentru a pune bazele pentru reconstrucţia unei #Ucraine competitive şi moderne.

Prim-ministrul ucrainean Denis Şmigal declarase mai devreme duminică că va participa la reuniunile Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale de la Washington săptămâna aceasta şi că va urmări să obţină mai multă asistenţă financiară pentru Ucraina.

40% din totalul refugiaţilor din Ucraina care şi-au găsit de muncă în România lucrează în industria prelucrătoare

Aproape 40% din totalul refugiaţilor ucraineni care, după începerea războiului, şi-au găsit de muncă în România lucrează în industria prelucrătoare, potrivit unor date centralizate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale puse la dispoziţia Agerpres.

Statisticile MMPS arată că, de pe 24 februarie şi până în prezent, s-au angajat în România 1.891 cetăţeni ucraineni, iar dintre aceştia, 754 (reprezentând 39,4%) activează în industria prelucrătoare.

Pe locul al doilea în topul angajărilor în funcţie de domeniul de activitate se află construcţiile, care au preluat 311 refugiaţi, în timp ce pe locul al treilea se află sectorul de restaurante şi hoteluri, care a angajat 177 de cetăţeni din Ucraina.

De asemenea, 135 de persoane care au fugit din calea războiului din Ucraina desfăşoară în România activităţi de comerţ cu ridicata, iar 117 desfăşoară activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport.

Documentul MMPS arată că aproximativ un sfert din totalul refugiaţilor ucraineni care şi-au găsit un loc de muncă în România, adică 452 de persoane, s-au angajat la companii din municipiul Bucureşti.

În provincie, cei mai mulţi ucraineni care au fugit din calea războiului şi-au găsit de muncă în judeţul Bistriţa Năsăud, acolo unde au fost încheiate 270 de contracte individuale de muncă. Judeţul Arad a oferit şi el locuri de muncă pentru 167 de cetăţeni ucraineni, în timp ce judeţul Timiş a asigurat posturi pentru 126 de persoane din Ucraina, menţionează sursa citată.

Ungaria a înregistrat peste 16.000 de cereri de azil din partea ucrainenilor

De la începutul invaziei ruse în Ucraina până duminică dimineaţa, Ungaria a înregistrat 16.347 de cereri de azil din partea refugiaţilor ucraineni, informează MTI citat de Agerpres.

Autorităţile ungare primesc astfel de cereri chiar şi în timpul vacanţei de Paşte, a anunţat Directoratul General Naţional pentru Politica faţă de Străini.

În sediul din strada Harmat din Budapesta se înregistrează datele şi cererile azilanţilor şi se eliberează documentele care le permit acestora şederea în Ungaria, arată autoritatea pentru migraţie.

Ucraina

a respins ultimatumul Rusiei privind predarea forţelor de la Mariupol

Duminică dimineaţa, statul-major ucrainean a comunicat că aviaţa rusă a bombardat Mariupolul, atacând din regiunea vecină Doneţk, în timp ce în apropierea portului aveau loc „operaţiuni de asalt”, informează AFP citat de Agerpres.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis într-un mesaj video că situaţia de la Mariupol „rămâne cât de gravă se poate; pur şi simplu inumană”. El a declarat televiziunii CNN că i-a invitat la Kiev pe omologii săi american şi francez, Joe Biden, respectiv Emmanuel Macron.

Ucraina a respins duminică ultimatumul Rusiei privind predarea forţelor de la Mariupol şi a anunţat că luptătorii ucraineni vor rezista „până la capăt”, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Premierul ucrainean Densi Şmihal a declarat televiziunii americane ABC, după ce trecuse ora 03.00 GMT fixată de Moscova pentru capitularea în oraşul-port de la Marea Azov, că Mariupolul „încă nu a căzut”.

Ministerul rus al apărării le ceruse apărătorilor ucraineni asediaţi în uzina metalurgică Azovstal să se predea şi promisese că toţi cei care vor depune armele vor avea „garanţia că rămân în viaţă”. „Este singura lor şansă”, arăta un mesaj pe Telegram, preluat de AFP.

Şmihal a asigurat că „forţele noastre militare, soldaţii noştri sunt încă acolo. Vor lupta până la capăt”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat televiziunii CBS, preluată de Reuters, că nu au mai existat recent comunicaţii diplomatice între ţara sa şi Rusia, iar situaţia de la Mariupol ar putea fi o „linie roşie” în această privinţă.

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 10 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code