Economice

Austria va interzice montarea de centrale pe gaze, de la 1 ianuarie 2023 – proiect

Un proiect de lege al Executivului austriac, dezvăluit de jurnaliștii de la publicația locală Heute, va interzice montarea centralelor pe gaze în clădirile noi începând chiar din anul 2023. Exista deja o discuție privind această interdicție, dar ar fi urmat să intre în vigoare cel mai devreme în 2025.

Termenul a fost devansat în condițiile în care țările Uniunii Europene își fac planuri pentru a reduce dependența de gazele din Federația Rusă, după atacul asupra Ucrainei. Austria își asigură 80% din necesarul său de energie din Rusia.

“Construcția sau instalarea unuia sau mai multora sisteme de încălzire care funcționează având ca sursă combustibil fosil lischid sau solid sau gaze fosile lichefiate nu va mai fi permisă în locuințele noi începând cu 1 ianuarie 2023”, arată draftul, porivit publicației Heute.

În același timp, proiectul mai arată și că posesorii sistemelor de încălzire pe gaze trebuie să le înlocuiască, până în 2040, cu sisteme alternative prietenoase cu mediul și vorbește despre “sisteme de încălzire verde”. Publicația arată că vorbim totuși de un draft, ale cărui detalii trebuie clarificate și trebuie să obțină acordul forțelor politice din Parlamentul austriac, poate chiar o majoritate clarificată, de două treimi.

Un proiect asemănător ar putea fi introdus și în România, cu aplicabilitate din 2030, potrivit unui anunț din iarna trecută al ministrului Mediului. Puteți citi despre acest lucru AICI

Austria este prima țară occidentală care a încheiat un acord pe termen lung de import de gaze rusești, semnat între compania OMV și Gazprom, în 1968, deci în plin război rece.

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code