Economice

Azi se votează scumpirea gigacaloriei în Bucureşti. Preţul creşte de 2,4 ori, până la 330 de lei

* Pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei ordinare figurează creşterea preţului la energia termică. Mai exact, de la 1 aprilie, preţul local de facturare al energiei termice furnizate populaţiei va ajunge la 330 lei/Gcal, faţă de 140 de lei/gigacalorie, în prezent. Dacă se va vota, și acest preț plătit de populație va fi de doar 40% din prețul real, fără subvenție de la stat.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni că CGMB va scumpi gigacaloria în ședința de miercuri, însă nu a precizat și cu cât.

Dacă va fi aprobat acest preț, înseamnă că locuitorii din cele peste 500.000 de apartamente din București racordate la sistemul de termoficare, vor plăti de circa 2,4 ori mai mult pentru apă caldă și căldură în condițiile în care actualul preț, puternic subvenționat și menținut la acest nivel din anul 2011, este de 137 de lei fără TVA.

Aplicând cota standard de TVA de 19% – cota redusă nu se mai aplică pentru că a trecut iarna – rezultă un preț final de facturare pentru bucureșteni de 392 de lei/Gcal.

“În cazul menținerii actualului tarif al energiei termice pentru populație ar deveni imposibilă susținerea subvenționării in continuare a intregii diferențe de preț dintre prețul local si cel facturat populației”, arată autorii propunerii.

Chiar și în condițiile acestei scumpiri, prețul energiei termice rămâne puternic subvenționat în București, mai ales pe fondul creșterii costurilor de producție generate de scumpirea gazelor. Prețul fără TVA, acesta mărit, este de 330 de lei/Gcal, în timp ce prețul real, tot fără TVA, este de 830 de lei/Gcal. Așadar, chiar și după majorare, subvenția tot va fi de 60% din prețul final.

* Un alt proiect care ar putea fi propus pentru ordinea de zi suplimentară vizează depunerea unor cereri de finanţare în cadrul apelului de proiecte de renovare integrată a clădirilor PNRR. Este vorba despre 31 de proiecte, printre care se numără imobile din: str. Batiştei nr. 5, bd. Nicolae Bălcescu nr. 32, str. Dionisie Lupu nr. 55, str. Speranţei nr. 24 sau str. Boteanu nr. 3A – 3B. Cele 31 de imobile totalizează o suprafaţă construită desfăşurată de 121.964 mp. Valoarea maximă totală pentru consolidarea seismică a acestor clădiri este estimată la 300 de milioane de lei, iar cea pentru renovare – la 120 de milioane de lei.

* Urmează să fie propuse cereri de finanţare din PNRR şi pentru renovarea integrată a: corpurilor de clădire A şi B de la Maternitatea Bucur, a Curţii Meşteşugarilor (str. Covaci nr. 13), a Palatului Voievodal Curtea Veche, a Muzeului Multiculturalismului (str. Franceză nr. 68), a Policlinicii Iancului.

* Conform unui alt proiect de pe ordinea de zi, cinci tronsoane din reţeaua de termoficare, totalizând 9,17 kilometri, urmează să fie modernizate. Investiţia are o valoare totală de 256.510.283 lei cu TVA, iar lucrările de construcţie şi montaj reprezintă 211 milioane lei. Sunt vizate: un tronson de 1,8 kilometri pe Magistrala I Vest – bulevardul Timişoara, trei tronsoane pe Magistrala I Sud şi unul pe Magistrala III Sud.

* Un sistem de monitorizare a calităţii aerului, care include 45 de senzori, urmează să fie implementat în Capitală, în baza unui protocol de colaborare dintre Primăria Municipiului Bucureşti şi Fundaţia Vital Strategies. Sistemul de monitorizare a calităţii aerului va consta într-un număr de 45 de senzori, care vor măsura concentraţiile de particule în suspensie (PM 2,5 şi PM 10) şi oxizi de azot. Datele obţinute vor servi la investigarea surselor de poluare, aplicarea măsurilor locale de reducere a poluării şi investigarea legăturilor dintre poluare şi problemele de sănătate.

* Vehiculele staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti vor putea fi ridicate şi de către primăriile de sector. Proiectul completează HCGMB nr. 371/2019 privind ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a Municipiului Bucureşti, prin extinderea competenţei de a dispune măsura tehnico-administrativă de ridicare a maşinilor respective şi către cele şase sectoare ale Capitalei.

* Toate persoanele cu dizabilităţi urmează să beneficieze de loc de parcare gratuit, dacă solicită acest lucru, nu doar cele cu handicap locomotor. Strategia de parcare pe teritoriul Municipiului Bucureşti ar urma să fie modificată, astfel încât pentru persoanele cu handicap parcarea să fie gratuită în toate categoriile de parcaje publice. De asemenea, aceste persoane vor avea prioritate la atribuire, iar în parcajele publice de utilitate generală li se vor rezerva locuri gratuite, în condiţiile legii.

* Primăriile de sector vor fi împuternicite să întocmească documentaţiile cadastrale şi înscrierea în cartea funciară, în numele Municipiului Bucureşti, a unor clădiri şi terenuri municipale. Anterior întocmirii documentaţiilor cadastrale, sectoarele vor solicita acordul Municipiului Bucureşti. Cheltuielile pentru înscrierea în cartea funciară vor fi suportate din bugetele locale ale sectoarelor.

* Municipiul Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino, Direcţia de Sănătate Publică Publică Bucureşti şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Deratizare, Dezinsecţie, Dezinfecţie Bucureşti (ADIDDDB) urmează să încheie un protocol de colaborare instituţională, pentru a actualiza strategia de deratizare şi dezinsecţie.

* Asociaţiile, fundaţiile şi persoanele fizice care propun iniţiative şi acţiuni în domeniul protecţiei mediului înconjurător şi animalelor pot beneficia în acest an de finanţări nerambursabile în valoare totală de 2,4 milioane de lei. Astfel, urmează să fie aprobat Programul anual al finanţărilor nerambursabile de la bugetul local al Municipiului Bucureşti, pentru activităţi nonprofit de interes local, aferent anului 2022.

* Pentru ordinea de zi a şedinţei extraordinare, social democraţii au propus un proiect care vizează realizarea, în parteneriat cu Consiliul Local al Sectorului 4, a unor lucrări de consolidare şi modernizare a Pasajului Unirii şi a planşeului şi zonelor conexe şi adiacente care asigură funcţionalitatea şi exploatarea în siguranţă a acestuia. Consiliul Local al Sectorului 4 este împuternicit ca, în numele şi pentru Municipiul Bucureşti, să efectueze toate procedurile, achiziţiile şi operaţiunile, precum documentaţii, contractare, obţinere de finanţări, derulare a contractelor sau proceduri de licitaţie, în vederea realizării lucrărilor la Pasajul Unirii.

* O altă propunere vizează împuternicirea expresă a Consiliului Local al Sectorului 4 ca, în numele şi pentru Municipiul Bucureşti, să efectueze toate procedurile, achiziţiile şi operaţiunile, inclusiv contractare, finanţări şi preluare/cesiuni finanţări în vederea realizării lucrărilor la obiectivul „Construire Canal Colector Cheile Turzii”.

* Un alt proiect susţinut de PSD se referă la împuternicirea expresă a Consiliului Local al Sectorului 4 de a hotărî în ceea ce priveşte asocierea cu Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” şi Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare pentru finanţarea şi realizarea în comun de investiţii în scopul dezvoltării infrastructurii sanitare.

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code