Economice

Banca Centrală a Ungariei va majora și în 2022 ratele dobânzii de referință, pentru a ține inflația sub control

Majorarea ratelor trebuie să continue până când perspectivele privind inflaţia scad în mod sustenabil, ajungând din nou la ţinta NBH, de aproximativ 3%, a explicat oficialul ungar.

Banca Centrală a Ungariei a majorat luna aceasta rata dobânzii la 2,4%, cel mai ridicat nivel din mai 2014, şi s-a angajat la noi majorări pentru ancorarea aşteptărilor privind creşterea inflaţiei.

„Cea mai eficientă măsură (contra inflaţiei) o reprezintă majorarea dobânzilor”, a declarat Matolcsy. Întrebat despre deprecierea recentă a forintului, acesta a răspuns: „NBH va folosi toate canalele de transmitere a politicii monetare” pentru a stopa creşterea inflaţiei, dar acum încrederea pe plan global faţă de pieţele emergente acţionează împotriva Ungariei.

Săptămâna trecută, premierul Viktor Orban a anunţat că Ungaria va îngheţa dobânzile la creditele ipotecare timp de şase luni, începând din luna ianuarie 2022, ultima măsură a autorităţilor de la Budapesta destinată protejării gospodăriilor de creşterea costurilor aplicată înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor.

După acest anunţ, forintul s-a depreciat, iar unii analişti avertizează că aceste evoluţii ar putea submina eforturile NBH de a ţine sub control inflaţia.

Dar Matolcsy a dat asigurări că nu este cazul: „Deciziile Guvernului confirmă abordarea noastră că trebuie să acţionăm într-o manieră decisivă pentru reducerea inflaţiei şi prezervarea stabilităţii financiare”.

NBH, prima bancă centrală din Uniunea Europeană care a început să majoreze costul creditului de la debutul pandemiei de coronavirus, a crescut dobânda de politică monetară cu 180 de puncte de bază începând din luna iunie şi până în prezent, ducând-o la cel mai ridicat nivel de după luna mai 2014.

În luna noiembrie rata anuală a inflaţiei în Ungaria a urcat la 7,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, stimulată de creşterea preţurilor la carburanţi, alcool şi ţigări. Preţurile la servicii au crescut cu 4,6%. În octombrie, rata anuală a inflaţiei în Ungaria se situa la 6,5%.

The post Banca Centrală a Ungariei va majora și în 2022 ratele dobânzii de referință, pentru a ține inflația sub control appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code