Economice

Banca Mondială, FMI, PAM și OMC au lansat un apel comun pentru începerea de acțiuni urgente pentru asigurarea securității alimentare globale

„Chemăm comunitatea internaţională să sprijine de urgenţă ţările vulnerabile prin acţiuni coordonate precum furnizarea urgentă de alimente, un sprijin financiar, o producţie agricolă mărită şi un comerţ deschis”, au declarat cei patru responsabili într-un comunicat comun.

„Este esenţială furnizarea rapidă a unui sprijin coordonat ţărilor în situaţie de insecuritate alimentară”, au declarat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, directoarea generală a FMI, Kristalina Gheorghieva, directorul executiv al PAM, David Beasley, şi directoarea generală a OMC, Ngozi Okonjo-Iweala.

Aceştia arată că „efectele războiului din Ucraina se adaugă pandemiei de COVID-19, în timp ce schimbările climatice şi accelerarea (…) conflictelor cauzează pagube persistente populaţiilor din toată lumea”.

Astfel, „creşterea puternică a preţurilor la produsele de bază şi penuriile în aprovizionare măresc presiunea asupra gospodăriilor din întreaga lume şi aruncă alte milioane de persoane în sărăcie”.

Responsabilii instituţiilor menţionate mai îndeamnă comunitatea internaţională „să ajute să se răspundă nevoilor urgente de finanţare, mai ales prin intermediul subvenţiilor”, menţionând „finanţarea aprovizionărilor alimentare imediate, plase de siguranţă pentru a răspunde nevoilor persoanelor sărace şi micilor agricultori confruntaţi cu preţuri mai mari pentru aprovizionare”.

O altă măsură necesară este menţinerea unui comerţ internaţional ‘deschis’ şi absenţa recurgerii la ‘măsuri restrictive precum interdicţiile de exporturi de mărfuri alimentare sau de îngrăşăminte, care amplifică şi mai mult suferinţele celor mai vulnerabili’.

„Este deosebit de important să nu fie impuse sancţiuni la exporturile privind achiziţiile alimentare umanitare de către PAM”, adaugă comunicatul şefilor celor patru instituţii internaţionale.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code