Economice

Banca Națională a Poloniei a crescut rata dobânzii de referință la 2,25%, pentru a combate inflația

Comitetul de politică monetară de la Banca Naţională a Poloniei a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază, până la 2,25%, în linie cu estimările analiştilor.

Potrivit Bloomberg este cea mai rapidă majorare de dobândă adoptată de o bancă centrală la nivel mondial după 2009.

În condiţiile în care, începând din luna octombrie a anului trecut şi până în prezent, a majorat costul creditului de patru ori, Banca Naţională a Poloniei vrea să ajungă din urmă băncile centrale din Ungaria şi Cehia, instituţii care au lansat cele mai agresive campanii de majorare a costului creditului din Europa, în ideea de a ţine sub control o creşterea explozivă a preţurilor.

La fel ca şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est, Polonia se confruntă cu o combinaţie între deficit de forţă de muncă, creşterea rapidă a salariilor şi factori globali precum perturbări de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterea preţurilor la energie, care determină toate o explozie a preţurilor de consum.

Săptămâna trecută, guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei, Adam Glapinski, a avertizat că în 2022 inflaţia va fi mai mare decât se preconiza anterior, ajungând la peste 8% în luna iunie. În luna noiembrie a anului trecut, preţurile de consum au crescut cu 7,8% în Polonia, cea mai mare creştere înregistrată după luna decembrie 2000. La baza acestei creşteri au stat preţurile la energie, un factor care ar urma să persiste şi în acest an. O altă sursă de îngrijorare este persistenţa pandemiei şi riscul ca aceasta să afecteze creşterea economică. Guvernul de la Varşovia a reintrodus unele măsuri de păstrare a distanţei sociale dar vrea să evite intrarea în carantină.

The post Banca Națională a Poloniei a crescut rata dobânzii de referință la 2,25%, pentru a combate inflația appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code