NEWSNET

Economice

Băncile din zona euro continuă să-și ajusteze portofoliile de credite neperformante

În perioada aprilie-iunie 2021, împrumuturile neperformante (NPL) ale celor 114 bănci supervizate direct de BCE au scăzut la 422 miliarde de euro, de la 455 miliarde de euro în precedentele trei luni, iar rata creditelor neperformante s-a redus la 2,32%, de la 2,54%, arată datele publicate miercuri de BCE.

Moratoriile adoptate de guverne în timpul pandemiei şi garanţiile au permis firmelor să îndeplinească criteriile tehnice pentru serviciul datoriei, iar băncile au ezitat să facă presiuni pentru restructurarea timpurie. Dar performanţa de bază a sectorului corporate a slăbit, iar BCE a avertizat deja băncile că, după retragerea măsurilor guvernamentale, o parte dintre cei care s-au împrumutat s-ar putea confrunta cu dificultăţi în achitarea creditelor.

Grecia are cea mai ridicată rată a creditelor neperformante (14,8%).

Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, a avertizat în mod repetat că pandemia ar putea duce la creşterea creditelor neperformante după încheierea măsurilor de sprijin ale guvernelor şi a cerut creditorilor să se pregătească pentru acest scenariu. De asemenea, el şi-a exprimat îngrijorarea privind metodele diferite de a lua în considerare riscul de credit şi provizioanele.

Banca Centrală Europeană este pregătită să folosească „metode mai dure” pentru a determina creditorii să pună deoparte bani pentru a acoperi pierderile provocate de împrumuturile neperformante şi pentru a reduce nivelul general al datoriilor toxice, rezultate în urma pandemiei, avertiza recent Andrea Enria.

Oficialul a explicat că doar 21 dintre cele 114 bănci supervizate direct de BCE ar putea estima nivelul creditelor neperformante pe care le-ar avea până la finalul lui 2021 şi încă sunt în întârziere cu pregătirile pentru aşteptata lor creştere.

„Nu vom lua în considerare stimulente, ci mai degrabă sancţiuni în acest caz. Punem presiuni pe bănci să-şi reducă nivelul creditelor neperformante. Le cerem să ne transmită ţinte realiste privind reducerea împrumuturilor neperformante. Printre măsurile necesare se află folosirea băncilor de rebuturi înfiinţate de autorităţile naţionale pentru a scăpa de împrumuturile problematice”, a explicat Enria.

Un studiu recent elaborat de firma de consultanţă Deloitte arată că din creditele neperformante în valoare de peste 450 miliarde de euro vândute în Europa între 2014 şi 2019 aproape jumătate au fost achiziţionate de doar patru investitori: Cerberus, Blackstone, Lone Star şi Goldman Sachs.

În general, băncile revând creditele neperformante la un preţ inferior valorii nominale, în ideea de a-şi elibera bilanţurile şi a dispune de marja de manevră necesară pentru a acorda noi credite.

The post Băncile din zona euro continuă să-și ajusteze portofoliile de credite neperformante appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code