Economice

BNR va majora mâine, 5 aprilie 2022, dobânda cheie cu 0,5%. Până la final de an, nivelul acesteia poate creşte până la 5% şi Robor până spre 6% – analişti

„Ne aşteptăm ca la şedinţa din 5 aprilie Banca Naţională să crească dobânda cheie la 3.00% şi să semnaleze că ciclul de creştere a dobânzilor va continua. Cu o probabilitate mai scăzută dar nu neglijabilă, am putea vedea şi o decizie privind extinderea cu 0.25 puncte procentuale a coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară. În esenţă, acest lucru ar echivala cu încă o creştere a dobânzilor având în vedere contextul actual de lichiditate”, spune Valentin Tătaru, economist şef al ING Bank.

La unison, şi ceilalţi economişti şefi sau analişti economici văd posibilă majorarea dobânzii cheie cu 0,5% în şedinţa din 5 aprilie. Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România şi al Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari di România, vede posibilă majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,5% la următoarea şedinţă a BNR.

Spre deosebire de ceilalţi doi economişti, Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, vede la fel, majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,5% în următoarea şedinţă de politică monetară, dar în privinţa evoluţiei dobânzii cheie până la sfârşitul anului părerile diferă. Astfel, dacă Adrian Codîrlaşu vede evoluţia dobânzii de politică la 4% în acest an şi ROBOR la 3 luni la 5%, în funcţie de cotaţia dobânzii cheie, Valentin Tătaru, de la ING Bank, vede dobânda de politică monetară la 4,5% pentru sfârşitul anului şi evoluţia ROBOR în consecinţă.

Spre deosebire de colegii săi, Ionuţ Dumitru de la Raiffeisen Bank vede dobânda de politică monetară la 5% pentru sfârşitul anului, dar se abţine momentan să dea un pronostic pentru ROBOR. Dacă ar fi să luăm în calcul deducţiile celorlalţi analişti, ROBOR la 3 luni poate urca lejer la 6% la final de 2022, dacă BNR va decide că este necesară o majorare a dobânzii de politică monetară de până la 5%. Menţionăm că, săptămâna trecută, Banca Naţională a Cehiei a majorat deja dobânda cheie la 5% şi nu este exclus ca în 2022 să mai facă un pas minor pentru majorarea acesteia.

În şedinţa din 5 aprilie 2022, piaţa bancară se aşteaptă ca BNR să majoreze dobânda cheie cu 50 de puncte de bază, aducând-o la nivelul de 3% faţă de 2,5% cât este în prezent.

 

 

 

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code