NEWSNET

Economice

Bombă! Posibilă ieftinire cu forța a gazelor pentru sute de mii de clienți casnici

ANRE a emis un comunicat de presă în care a anunțat amenzi pentru câțiva furnizori de gaze, inclusiv cei mai mari, Engie și E.On pentru că au crescut, în timpul derulării contractelor, prețurile, în condițiile în care oferta era cu preț fix.

„În ofertele lansate public cu un preţ fix, valabil pe o anumită perioadă (6-12 luni calendaristice), nu au menţionat că furnizorul îşi rezervă dreptul de a modifica pe parcursul acestei perioade preţul ofertat şi astfel, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a pune la dispoziţia acestora, în mod transparent, informaţii clare, cu privire la preţurile practicate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, preţ pe care, ulterior, au intenţionat să-l modifice, începând cu lunile octombrie şi noiembrie 2021, prin notificări trimise anumitor categorii de clienţi”, a spus ANRE.

Dincolo de amendă, care pentru clienți este mai puțin importantă, atrage atenția un lucru de o importanță capitală, atât pentru furnizori, cât și pentru clienți, care apare în comuniccat.

Cităm: “Totodată, ANRE a dispus acestor furnizori să notifice tuturor clienţilor finali care au acceptat oferte comerciale cu preţ fix menţinerea preţului gazelor naturale la care s-au obligat prin ofertă, pe toată durata acesteia, şi, după caz, modificarea contractelor de furnizare a gazelor naturale în acord cu oferta comercială cu preţ fix”

Asta înseamnă că, pentru acei clienți casnici, sute de mii dacă nu peste un milion, nu vor mai crește prețurile, ci vor plăti, până vara viitoare – prețul fix din contractul încehiat vara trecută, fără ca el să fie majorat. Să explicăm.

Engie

Engie, cel mai mare furnizor de gaze pentru populație a trimis înainte de 1 iulie noua ofertă de preț – denumită Gas Start clienților inactivi – adică cei care nu au schimbat nimic de la liberalizare. Le-a propus un preț de 155 lei/MWh de gaze, preț final fără TVA, (creștere de la 124 de lei) care părea ferm un an. Spunem părea, pentru că Engie a venit cu o notificare în august cum că, având în vedere explozia prețurilor la gaze în piață, prețul va crește la 214 lei/MWh, fără TVA, de la 1 noiembrie. Un preț foarte bun acum dacă vedem ce este în piață, dar asta e altceva.

În urma deciziei ANRE, Engie va fi obligat să nu opereze majorarea de la 1 noiembrie, ci să mențină prețul de 155 de lei/MWh, înțelegem că un an de zile Sute de mii de clienți vor fi astfel salvați de la scumpirea din noiembrie și, posibil, de la următoarele, în cazul în care vreo decizie a instanței nu va întoarce în favoarea companiei ce a hotârât ANRE

E.On

Situația este asemănătoare.

E.On a trimis, tot în vară pe același sistem, clienților inactivi carora le expira vechiul contract, Standard Gas. Ceea ce  înseamnă că, în perioada 1 iulie 2021-31 decembrie 2021 vor plăti un preț final de 151,8 lei/MWh, fără TVA, iar în perioada 1 ianuarie 2022-30 iunie 2022 prețul crește la 159,6 lei/MWh, fără TVA. Prețul până atunci fusese de 134 de lei/MWh.

Pe același sistem, și E.On a trimis clienților o notificare în toamnă. Li se spunea că prețul gazelor pe acest plan tarifar crește de la 1 octombrie, deși inițial li se dăduse de înțeles că el nu va crește până la 1 ianuarie.

Iar creșterea este substanțială: prețul gazului toate tarifele de rețea incluse, dar fără TVA, urmează să fie, de la 1 octombrie de 222 de lei MWh, în loc de 151,8 lei La fel, prețul propus de la 1 ianuarie nu mai este de 159,6 lei, ci de 235,8 lei. Însă, chiar și aici, prețul este încă destul de bun față de ce se poate alege acum din piață.

Atunci, ambele companii și-au informat clienții că procedează conform contractului când au trimis notificarea de majorare și au spus că s-au schimbat condițiile din piață.

Surse apropiate situației ne-au explicat că există o posibilitate ca revenirea decisă de ANRE să nu poată fi operată, însă. Asta dacă furnizorii vor contesta decizia în instanță este foarte probabil ca ea să fie suspendată (deci să nu producă vreun efect) până când judecătorul va decide în final cine are dreptate. Iar scumpirile să continue.

 

The post Bombă! Posibilă ieftinire cu forța a gazelor pentru sute de mii de clienți casnici appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code