Economice

Bombardamentele Rusiei continuă în Harkov. SUA vor furniza Ucrainei „armele de care are nevoie” împotriva Rusiei – Război Ucraina – ziua 47 LIVE TEXT

Război în Ucraina – ziua 47

Ucraina: 10 civili ucişi şi 11 răniţi, sâmbătă, în lovituri în estul ţării (guvernator)

Zece civili au fost şi-au pierdut viaţa şi cel puţin 11 au fost răniţi sâmbătă în lovituri în jurul şi la sud-est de Harkov, în estul Ucrainei, a anunţat duminică seară guvernatorul regiunii, transmite AFP citat de Agerpres.

„În cursul zilei, ocupanţii au bombardat infrastructuri civile la Balaklia, Pesocin, Zolociv şi Dergaci. În prezent, ştim despre zece persoane ucise, printre care un copil, şi 11 rănite”, a declarat Oleg Sinegubov pe Telegram.

El nu a oferit alte detalii despre aceste „grele bombardamente” ale armatei ruse.

Al doilea oraş ca mărime din Ucraina, cu aproape 1,5 milioane de locuitori înainte de război, Harkov este situat la aproximativ patruzeci de kilometri de frontiera cu Rusia.

Harkov a fost scena unor lupte intense între armatele ucraineană şi rusă de la începutul invaziei din 24 februarie, fără a cădea în mâinile forţelor Moscovei.

Trupele ruse s-au retras în ultimele zile din regiunea Harkov pentru a se replia spre estul şi sudul Ucrainei, reaminteşte AFP.

SUA vor furniza Ucrainei „armele de care are nevoie” împotriva Rusiei (Sullivan)

Statele Unite sunt hotărâte să furnizeze Ucrainei ‘armele de care are nevoie’ pentru a se apăra contra Rusiei, a afirmat duminică Jake Sullivan, consilierul de securitate al Casei Albe, la emisiunea ‘This Week’ a postului ABC, transmite Reuters.

Sullivan a spus că administraţia Biden va trimite mai mult armament în Ucraina pentru a împiedica Rusia să cucerească mai mult teritoriu şi să ţintească civili, atacuri pe care Washingtonul le califică drept crime de război, scrie Agerpres.

Moscova a respins acuzaţiile de crime de război ce îi sunt aduse de Ucraina şi ţări occidentale.

Vorbind mai târziu la emisiunea ‘Meet the Press’ a NBC News, Sullivan a spus că Statele Unite ‘lucrează nonstop pentru a livra armele noastre (…) şi a organiza şi coordona livrarea armelor din multe alte ţări’.

‘Arme sosesc în fiecare zi, inclusiv astăzi’, a subliniat el.

Statele Unite au trimis asistenţă militară în valoare de 1,7 miliarde de dolari în Ucraina după debutul invaziei ruse, la 24 februarie, a indicat săptămâna trecută Casa Albă.

Livrările au inclus rachete antiaeriene Stinger, rachete antitanc Javelin, muniţie şi echipament antiglonţ.

Însă liderii americani şi europeni sunt presaţi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să trimită armament greu pentru luptele ce se anunţă în estul ţării, unde Rusia este aşteptată să-şi intensifice eforturile.

Conform unor extrase dintr-un interviu acordat emisiunii ’60 Minutes’ a CBS, ce va fi difuzat mai târziu duminică, Zelenski s-a arătat sceptic că SUA vor livra armele despre care el spune că este nevoie.

Dacă Ucraina va putea respinge incursiunea rusă ‘depinde de cât de repede vom fi ajutaţi de Statele Unite. Ca să fiu sincer, dacă vom putea supravieţui depinde de asta’, a spus el.

‘Am încredere 100% în poporul nostru şi în forţele noastre armate, dar, din păcate, nu am încredere că vom primi tot ceea ce ne trebuie’.

Un sondaj CBS publicat duminică arată un sprijin larg al americanilor pentru trimiterea de armament suplimentar în Ucraina.

Potrivit sondajului realizat săptămâna trecută, 72% dintre intervievaţi sunt favorabili trimiterii de mai multe arme, în timp ce 78% susţin sancţiuni economice împotriva Rusiei.

Biden şi Modi discută luni despre conflictul din Ucraina

Preşedintele american Joe Biden va avea luni o întâlnire în format virtual cu premierul indian Narendra Modi, în care va aborda, printre altele, conflictul din Ucraina, a anunţat Casa Albă duminică, potrivit AFP citat de Agerpres.

Preşedintele Biden va evoca ‘consecinţele războiului brutal al Rusiei contra Ucrainei şi cum să fie atenuat impactul său destabilizator asupra aprovizionării cu alimente la nivel mondial şi asupra pieţei de materii prime’, a afirmat purtătoarea de cuvânt Jen Psaki.

Cei doi lideri nu au reuşit să ajungă la o condamnare comună a invaziei ruse la ultima discuţie pe care au avut-o la începutul lunii martie, în cadrul unei reuniuni a alianţei ‘Quad’, din care fac parte SUA, India, Australia şi Japonia.

Biden a calificat drept ‘ezitantă’ reacţia Indiei la invadarea Ucrainei.

India a refuzat până acum să se alăture voturilor de condamnare a Moscovei la ONU, declarându-se însă ‘profund tulburată’ de ‘omorârea’ unor civili la Bucea, în Ucraina.

New Delhi descrie Moscova drept un ‘pilon esenţial’ al politicii externe indiene în virtutea ‘parteneriatul strategic’ pentru securitatea sa naţională.

Conform Casei Albe, pe agenda discuţiilor de luni se vor mai afla securitatea în regiunea Asia-Pacific, pandemia de COVID-19 şi criza climatică.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code