Economice

Borrell: Retragerea rusă din Herson este un „punct de inflexiune” în războiul din Ucraina

„Este foarte important de văzut ce se va întâmpla în următoarele zile, retragerea armatei ruse pe celălalt mal al fluviului, abandonarea Hersonului, lipsa de voinţă de a apăra Hersonul, pentru că probabil că ar fi fost o mare înfrângere dacă încercau să-şi menţină poziţiile acolo. Este un punct de inflexiune în război”, a apreciat Borrell în faţa presei, la sosirea la o reuniune a miniştrilor de externe ai UE, la Bruxelles, scrie Agerpres.

Şeful diplomaţiei europene a adăugat că, dincolo de recuperarea oraşului Herson de către ucraineni, armata rusă „se retrage”.

„Sunt veşti foarte bune. Strategia militară de sprijinire a militarilor Ucrainei a fost corectă. Trebuie să continuăm”, a adăugat el.

Borrell a pledat pentru „a continua să susţinem Ucraina” cu şi mai multe capacităţi militare, dar şi prin „presiuni” asupra Rusiei şi prin continuarea contactelor cu restul lumii pentru a face faţă consecinţelor acestui război.

Întrebat dacă este de părere că autorităţile de la Kiev ar trebui să înceapă negocieri de pace cu Rusia, Borrell a afirmat că „Ucraina va decide ce va face. Datoria noastră este să-i sprijinim” pe ucraineni.

În privinţa propunerilor Lituaniei – care a anunţat că a trimis la Bruxelles noi propuneri de măsuri – de a extinde sancţiunile împotriva Rusiei, Borrell a declarat că „UE reacţionează şi urmează procedurile”. El a amintit că statele membre pot face propuneri care trebuie studiate la nivelul serviciilor de resort înainte de a se lua o decizie.

Întrebat despre propunerea unor state membre privind crearea unui tribunal special pentru judecarea agresiunii ruse în Ucraina, politicianul spaniol a recunoscut că acesta este un subiect care s-a discutat deja şi care, cine ştie, se va discuta şi luni la reuniunea miniştrilor de externe ai UE, însă a avertizat că trebuie căutată „o cale legală clară în privinţa punerii în aplicare” a unui astfel de demers.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code