NEWSNET

Economice

Bulgaria intervine pe piața energiei pentru a proteja firmele mici și mijlocii

Piaţa bulgară a energiei a fost liberalizată pentru toate companiile din iulie, dar peste 40% din IMM-uri încă trebuie să-şi aleagă un furnizor de electricitate şi obţin energie de la un furnizor de ultimă instanţă.

„Intenţionăm să schimbăm metodologia conform căreia furnizorii de ultimă instanţă calculează preţul electricităţii, astfel se va putea realiza o scădere”. Modificările vor intra în vigoare din noiembrie şi se vor aplica timp de trei luni, IMM-urile fiind încurajate să aleagă un trader de energie conform necesităţilor lor, a explicat Ivanov.

Modificările vor permite o reducere de 15-30 leva (8,9-17,7 dolari) a preţului oferit de furnizorii de ultimă instanţă, care sunt de obicei cu 50 până la 100 leva peste preţul pieţei, a adăugat oficialul bulgar.

Miercuri, preţul mediu „pentru ziua următoare” (day-ahead) la Bursa de energie din Bulgaria a atins un nou record – 362 leva/MWh.

Şi premierul interimar Stefan Ianev anunţase luna trecută că autorităţile de la Sofia intenţionează să acorde un ajutor financiar de până la 650 milioane leva (390 milioane de dolari) pentru a ajuta companiile să facă faţă creşterii preţurilor electricităţii.

Autorităţile de la Sofia au pregătit o schemă pe şase luni pentru a sprijini firmele afectate de preţurile ridicate, dar implementarea va depinde de votul din noul Parlament, după alegerile din 14 noiembrie.

Măsurile se vor aplica doar companiilor, preţurile electricităţii pentru gospodării fiind reglementate în Bulgaria şi vor rămâne nemodificate până la finalul anului.

„Guvernul interimar acţionează pentru a garanta accesul tuturor consumatorilor la electricitate, la cea mai bună gamă de preţuri posibilă din UE”, le-a spus jurnaliştilor Ianev, adăugând că Bulgaria este printre statele membre cu cele mai scăzute preţuri.

Autorităţile de la Sofia propun un ajutor de până la 50 leva pentru fiecare MWh de electricitate folosit de companii în primele şase luni din 2022. Dacă bugetul pe 2021 va fi revizuit, sprijinul ar putea fi acordat din acest an, a explicat premierul interimar.

Citește și: https://www.economica.net/citu-anunta-plafonarea-pretului-la-energie-nu-e-clar-ce-pret-se-plafoneaza-si-pentru-cine_535888.html

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Citește și: https://www.economica.net/ce-s-a-angajat-sa-vina-in-maxim-o-saptamana-cu-unele-solutii-la-cresterea-preturilor-la-energie-iohannis_535714.html

The post Bulgaria intervine pe piața energiei pentru a proteja firmele mici și mijlocii appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code