Economice

Calea ferată Cluj – Oradea: Licitație de un miliard de euro pentru loturile Poieni – Aleșd și Aleșd – frontieră

Lucrările aferente obiectivului de investiție Electrificarea și reabilitarea liniei de cale feratǎ Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor” constau în proiectarea și execuția lucrărilor în conformitate cu legislația și reglementările tehnice în vigoare.

Linia de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră Ungaria, are lungimea totală de 166,216 km, fiind cuprinsǎ între km 500+522 (semnal Cap X, Stația CF Cluj Napoca) şi km 660 + 852 (semnal Cap Y, Stația CF Episcopia Bihor), la care se mai adaugǎ intervalul Episcopia Bihor – Frontierǎ Ungaria, cu lungimea de 5,983 km (între km 1+117 = Cap Y Stația Episcopia Bihor şi km 7+100 = Frontiera Ungarǎ).

Având în vedere valoarea lucrărilor obiectivului de investiții “Electrificarea şi reabilitarea liniei de cale feratǎ Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor”, proiectarea și execuția lucrărilor se face pe 4 (patru) loturi, delimitate geografic, respectiv:
– Lot 1 Cluj Napoca – Aghireş;
– Lot 2 Aghireş – Poieni;
– Lot 3 Poieni – Aleşd;
– Lot 4 Aleşd – Frontierǎ Ungaria.

Traseul de cale feratǎ proiectat se va desfǎşura, în general, pe amplasamentul existent al liniei CF, cu excepția tronsoanelor compuse din aliniamente şi curbe ce nu asigurǎ retrasarea liniei cu parametrii ce permit circulația trenurilor de cǎlǎtori cu viteza de 160 km/h.

Principalele obiective preconizate, prin realizarea proiectului “Electrificarea şi reabilitarea liniei de cale feratǎ Cluj Napoca– Oradea – Episcopia Bihor”, Lot 3 Poieni – Aleșd și Lot 4 Aleșd – Frontieră Ungaria:
• Îmbunătățirea infrastructurii pentru cresterea vitezei de circulație la valori cuprinse între viteza de 120 km/h și cea de 160 km/h pe întregul tronson;
• Realizarea/Modernizarea instalațiilor de electrificare pe toată lungimea tronsonului (25 kV);
• Mărirea capacității de tranzit;
• Asigurarea interoperabilității prin implementarea STI, în special în ceea ce priveste sarcina pe osie (22,5 t), gabaritul de încărcare (C), lungimea liniilor din stații si haltele de miscare, facilitățile pentru persoanele cu dizabilități;
Modernizarea stațiilor (prin stații înțelegându-se si haltele de mișcare) de pe această linie îmbunătățind condițiile pentru utilizatorii transportului feroviar;
• Înlocuire poduri, podețe, repararea sistemului de drenaj, îmbunătățirea terasamentelor;
• Construcția drumurilor de întreținere de-a lungul căii ferate (unde nu sunt disponibile drumuri publice);
• Reabilitarea/Modernizarea clădirilor stațiilor de călători, incluzând construcțiile pasarelelor şi/sau tunelurilor pietonale, ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene în vigoare;
• Montarea de panouri fonoabsorbante și/sau soluții alternative de reducere a nivelului de zgomot;
• Instalații de centralizare electronică noi, în stații, și introducerea sistemului de siguranță ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R);
• Modernizarea echipamentului de telecomunicații.

Procedura de atribuire se desfașoară sub incidența prezentei clauze suspensive, în sensul că semnarea contractului de proiectare și execuție lucrări se va face numai după asigurarea sursei de finanțare. Se estimează că perioada pe parcursul căreia se aplică clauza suspensivă este de 12 luni de la aprobarea raportului procedurii.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 21 februarie 2022, potrivit calendarului actual din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Pe 1 ianuarie 2022, CFR SA a publicat anunțul de licitație pentru ”Electrificarea și reabilitarea liniei de cale feratǎ Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor”, Lot 1 Cluj-Napoca – Aghireș si Lot 2 Aghireş – Poieni, cu o valoare estimată a lucrărilor de 2,98 miliarde de lei.

Pe 30 decembrie 2021, CFR SA a anunțat că a transmis către SEAP documentația de atribuire aferentă proiectării și execuției proiectului de electrificare și reabilitare a liniei CF Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. Valoarea totală estimată a proiectului este de 7,98 miliarde de lei.

Electrificarea și reabilitarea liniei CF Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor este unul dintre cele mai mari proiecte ce urmează să fie finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

The post Calea ferată Cluj – Oradea: Licitație de un miliard de euro pentru loturile Poieni – Aleșd și Aleșd – frontieră appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code