Economice

Carburanții s-au scumpit masiv în prima zi din 2023

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 1 ianuarie 2023, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 6,34  lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,51 lei/litrul.

Așadar, din prima zi a anului, prețul benzinei standard a crescut cu 36 de bani pe litru, iar cel al motorinei standard cu 38 de bani pe litru. Majorările de preț la pompă au survenit ca urmare a două modificări importante.

Prima este ridicarea plafonării de 50 de bani pe litru – jumătate efort al Guverului, jumătate al companiilor petroliere – în condițiile în care Guvernul nu a mai prelungit acest mecanism, pentru că prețurile au scăzut oricum semnificativ, cu aproape un leu pe litru doar în luna decembrie

A doua modificare ține de reducerea accizelor la carburanți până la nivelul minim din Uniunea Europeană, care a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2023. Astfel, acciza la benzină scade cu 116 lei la 1.000 de litru, până la 1.776 de lei, iar acciza la motorină scade cu 102 lei la 1.000 de litri, până la 1.633 lei.

Efectul matematic al acestei reduceri de acciză însemna o creștere de preț de 36, respectiv 38 de bani pe litru, majorare care, după cum se vede, a fost aplicată întocmai de Petrom.

Majorarea operată de liderul pieței va fi cu siguranță aceeași și pentru celelalte companii petroliere.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 37 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code