Economice

Casa Nicolau din Costești, fost sediu de sucursală al BNR și al Securității, scos la vânzare cu 290.000 de euro

Aflat la aproximativ 20 de km de Pitești și 125 km de București, acesta găzduiește silueta grandioasă a unui monument istoric de clasa B de o frumusețe demnă de o șansă la o nouă viață. Cunoscută sub numele de “Casa Nicolau”, clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, în jurul anului 1890, de către Hagi-Marcu Nicolau, un important agricultor al locurilor acelor vremuri, care avea sa ridice aici cea mai frumoasă clădire a Costeștiului de dinainte de 1900, se arată în descrierea imobilului scos la vânzare de Sotheby’s Realty International România. 

Istoria casei are un episod special în timpul Primului Război Mondial, pentru că aici a locuit pentru o scurtă perioada de timp chiar Mareșalul August von Mackensen, casa fiind rechiziționată și folosită de către armata germană staționată în zonă.

Începând cu anul 1933, casa și terenul aferent intrau în proprietatea lui Iulian H.M. Nicolau (1901-1982), fiul lui Hagi-Marcu Nicolau, inginer de drumuri și poduri, Director în Ministerul Transporturilor înainte de război și ofițer de geniu în timpul celui de al Doilea Război Mondial. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, familia acestuia a părăsit Bucureștiul pentru a se muta la Costești.

Din 1945, casa a fost naționalizată și aici a funcționat până în anul 1951 sediul BNR, sucursala Costești. Între anii 1951 și 1963, aici a funcționat Unitatea de Securitate din Costești, iar ulterior imobilul a fost transformat în “Liceul Teoretic Costești”, destinație pe care a avut o pana în anul 2007, când a fost retrocedat moștenitorilor.

Astăzi, clădirea cu o arhitectură deosebit de frumoasă și elemente decorative atent compuse în aspectul fațadelor se prezintă într-o stare bună din punct de vedere structural, însă necesita o renovare generală înainte de a i se da o nouă destinație. Cu o suprafață construită de 1021 mp, dispusă pe 3 niveluri, aceasta poate avea diverse funcțiuni, de la reședință până la un centru cultural, școală privată sau centru de afaceri.

Foto: Gabriel Ghizdavu

The post Casa Nicolau din Costești, fost sediu de sucursală al BNR și al Securității, scos la vânzare cu 290.000 de euro appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code