- Experții spun că varianta Omicron este o amenințare mai mare pentru China decât celelalte variante ale virusului.
- Politica zero COVID este aplicată în China, țara care a impus prima stare de lockdown de la începutul pandemiei.
- Pe data de 4 februarie vor începe la Beijing Jocurile Olimpice de iarnă.
Omicron a scos la iveală prețul tot mai mare al dependenței Beijingului de măsuri draconice, cum ar fi lockdown-ul și închiderea granițelor. Confruntându-se cu amenințarea virusului, autoritățile din Wuhan au impus prima stare de lockdown din lume pentru cei 11 milioane de locuitori, marcând începutul unei politici de toleranță zero care va defini răspunsul Chinei la pandemii.
Doi ani mai târziu, răspândirea fulgerătoare a variantei coronavirusului Omicron și costurile tot mai mari pentru a-l ține sub control ridică semne de întrebare cu privire la durabilitatea abordării Chinei. Dar, chiar dacă varianta împinge alte părți ale lumii spre a trăi cu virusul, este probabil ca China să își mențină strategia de eliminare, în ciuda taxelor economice și sociale generate de închideri mai dure și mai frecvente, alături de granițe închise, potrivit analiștilor.
„Omicron reprezintă o amenințare mai mare la adresa politicii zero-COVID decât variantele anterioare”, a declarat Ben Cowling, epidemiolog la Universitatea din Hong Kong, citând transmisibilitatea tulpinii de coronavirus, despre care se crede că se răspândește de două-trei ori mai ușor decât varianta Delta.
„Având în vedere instrumentele disponibile în China continentală, cred că vor fi capabili să controleze chiar și focarele Omicron. Dar va fi nevoie de multe resurse și va provoca multe perturbări în acest proces.”
Autoritățile chineze se grăbesc să elimine focarele de îmbolnăvire a cazurilor înainte de Jocurile Olimpice de iarnă, care vor începe pe 4 februarie la Beijing. Luni, autoritățile au raportat 223 de infecții la nivel național, cea mai mare creștere a numărului de cazuri din ultimii aproape doi ani, deși cazurile au scăzut în ultimele zile la două cifre.
De asemenea, Beijingul este probabil îngrijorat de eficacitatea vaccinului său împotriva noii variante deoarece rezultatele de laborator au arătat că Sinovac nu produce suficienți anticorpi pentru a proteja împotriva Omicron. Acest lucru ridică posibilitatea ca o creștere a numărului de cazuri să copleșească sistemul de sănătate publică, în ciuda unei acoperiri vaccinale ridicate. În timp ce o mare parte din restul lumii merge mai departe, China este încă blocată în ultima eră.
„Sfatul meu ar fi ca ei să se adapteze treptat și să recunoască realitatea din întreaga lume cu privire la COVID-19. Ei ar trebui să înceteze politica pas cu pas”, a spus Jin Dong-Yan, un virusolog de la Universitatea din Hong Kong.
Spre deosebire de țările occidentale, unde opoziția față de blocarea și mandatele de vaccinare este în creștere, China nu a cunoscut o reacție publică semnificativă față de măsurile dure împotriva pandemiei.
The post Cât timp mai poate susține China politica „zero COVID” appeared first on Aleph News.
Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.
Leontiuc Marius – senior editor