Economice

CBRE: Cererea netă de spații de birouri în București a crescut cu 53% în primele trei luni din acest an față de 2021

Activitatea de închiriere a pațiilor de birouri din București a fost dinamică în primele trei luni din 2022, potrivit CBRE, astfel că aceasta a atins pragul de 60.400 de mp suprafață închiriată, cu 44% mai mult față de primul trimestru al anului trecut.

Cererea netă, fără contractele de reînnoire sau renegocierile, a reprezentat trei sferturi din totalul activității de închiriere, cu 53% mai mult față primul trimestru al anului trecut, ceea ce semnalează o dezghețare a planurilor de extindere a companiilor.

O tranzacție majoră relevantă, care reprezintă atât o nouă cerere cât și o nouă intrare pe piața românească, a fost semnată de profesioniștii din domeniul rezervărilor de călătorii online și al serviciilor asociate, respectiv Booking Holdings, care a semnat pentru 9.000 mp în prima fază a U-Center Campus dezvoltat de Forte Partners, tranzacție asistată de CBRE România.

“Înregistrăm o creștere consistentă față de anul trecut a tranzacțiilor de închiriere, ceea ce demonstrează în continuare revenirea activității pe acest segment. Marile companii chiriașe doresc să se extindă și să se relocheze, dar cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este anvergura limitată a noilor livrări. În absența unor noi autorizații de construcție, companiile chiriașe trebuie să scurteze procesul decizional pentru a nu risca intrarea într-un scenariu în care vor resimți presiuni suplimentare. În plus, pe lângă livrările limitate anticipăm și o creștere a nivelului chiriilor determinată de escaladarea costurilor de construcție”, explică Tudor Ionescu, Head al A&T Services Office în cadrul CBRE Romania.

Ce clădiri de birouri se livrează

În primul trimestru din acest an au fost livrate pe piață clădirile de birouri Oslo și Londra din Sema Park II, Tandem și prima fază a @Expo dezvoltată de Atenor Group. Cele trei clădiri noi au o rată de ocupare totală de peste 70% la finalul primului trimestru.

Până la sfârșitul anului 2022 vor fi adăugați la stocul modern încă aproximativ 66.000 de mp, printre care și One Cotroceni dezvoltat de One United și AFI Tech Park dezvoltat de AFI Europe.

Dacă ne uităm la livrările programate până la sfârșitul anului viitor, stocul modern de birouri din Capitală va crește cu circa 94.000 de mp, datorită finalizării a cinci noi clădiri de birouri printre care faza a doua a U-Center Campus dezvoltat de Forte Partners, Equilibrium – Clădirea B dezvoltat de Skanska, și faza a doua a @Expo dezvoltat de Atenor Group, mai arată datele CBRE.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code