Economice

CE Oltenia a cumpărat toate certificatele de carbon la care era obligată. A dat 188 de milioane de euro din banii companiei, după ce a primit 500 de milioane de la buget

Iată ce a anunțat compania pe pagina sa de facebook:

“În data de 20.04.2022, Complexul Energetic Oltenia a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2021.

Prețul certificatelor de CO2 a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând o creștere  de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 90 euro în februarie 2022.

Pentru achiziția certificatelor aferente anului 2021, peste 188 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei.

Pentru CE Oltenia, ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășește 60%.

Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut dupa anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior, până la data de 30 aprilie a anului curent, ar fi atras penalitati de 100 euro/certficat in plus față de obligativitatea achiziționării acestora.

Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului.

În fiecare an, CE Oltenia a respectat termenul prevăzut de legislație pentru conformarea achiziției întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse”.

Ajutor de stat pentru plata CO2

În luna martie, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență prin care a alocat CE Oltenia 535 de milioane de euro pentru ca societatea să își plătească certificatele de emisii. “Se aprobă acordarea unei finanţări sub formă de grant pentru anul 2022, în valoare de 2.675.000 mii lei reprezentând echivalentul în lei al sumei de 535 mil.euro euro, ca parte a ajutorului de stat prevăzut la alin. (1) în scopul achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2021. Finanțarea acestui grant se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei și/sau din venituri din privatizare”, se arată în actul normativ.

Complexul Energetic Oltenia este unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din România, cu o capacitate instalată de circa 3.000 MW, în patru termocentrale, Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2, alimentate cu lignit extras din carierele de suprafață din Oltenia. În ultima perioadă, comapnia a produs la niveluri de 1.200-1.500 MW și, potrivit planurilor Guvernului, s-aar putea adăuga încă 300 MW în contextul crizei energetice.

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code