Economice

CE Oltenia va folosi cărbune și în anul 2030, dacă va fi nevoie – plan de restructurare al Comisiei Europene

Planul de restructurare al CE Oltenia, apobat în iarnă și publicat recent de Comisia Europeană permite companiei românești să folosească lignitul pentru producțua de energie electrică, dacă este necesar, și după anul 2026, până la nivelul anului 2030.

Astfel, ar fi vorba despre posibilitatea de a se menține o rezervă tehnică de circa 1.000 MW, inclusiv la orizontul anilor 2029-2030, două grupuri de la Rovinari și unul de la Turceni, pe care compania să se poată exploata dacă sistemul energetic național are nevoie de ele.

Dacă ele vor ajunge să funcționeze în acea perioadă, CE Oltenia nu va putea primi niciun fel de ajutor de stat pentru plata certificatelor de emisii, așa cum primește acum până în 2026, în baza programului de restructurare-decarbonare.

Funcționarea acestor grupuri în regim de rezervă de capacitate va fi probabil reglementată prin viitoarea lege a phase-out-ului cărbunelui, la care s-ar lucra deja și ar trebui să fie la jumătatea acestui an, fiind parte a condițiilor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Ştirea este în curs de actualizare.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code