Flux-stiri

Ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai exista furtuni pe Pământ?

Ce s-ar întâmpla dacă furtunile nu ar exista?Ce s-ar întâmpla dacă furtunile nu ar exista?

  • Când unii se gândesc la furtuni, se gândesc la nopți liniștite, legănate până la somn de sunetele ploii care bat la fereastra lor. Alții se gândesc la toate pagubele pe care le lasă furtunile mai severe în urma lor.
  • Inundațiile fulgerătoare, alunecările de noroi, daunele cauzate de fulgere și chiar grindină nu sunt neobișnuite în timpul furtunilor.
  • De fapt, efectele furtunilor ucid mai mulți oameni în fiecare an decât uraganele, tunetele și fulgerele combinate. 

În ciuda a cât de periculoase pot fi furtunile, te-ai gândit vreodată la ce s-ar întâmpla dacă nu ar exista? Sigur, nu am avea șansa să mai auzim acele zgomote relaxante în somn, iar lumea ar avea, de asemenea, probabil mult mai puțină apă. Creșterea ratelor de poluare, sistemele meteorologice instabile și multe altele ar fi în joc pentru un Pământ fără furtuni.

Furtunile sunt create atunci când aerul umed se ridică în aerul rece. Când răcirea rapidă creează vapori de apă, formează picături de ploaie prin condens. Aerul continuă să circule, coborând mai jos, încălzindu-se și apoi urcând din nou. Furtunile ajută atmosfera să elibereze energie, degajând căldură și răcind totul cu ploaie. Aceste furtuni ajută, de asemenea, planeta noastră să rămână sănătoasă din punct de vedere electric. Având în vedere că suprafața Pământului este încărcată negativ și atmosfera încărcată pozitiv, legătura dintre cele două conduce cantități masive de electricitate. Pentru a menține echilibrul electric sub control, fulgerele încărcate negativ ajută la transferul sarcinilor negative înapoi pe Pământ.

Fără furtuni, am avea o atmosferă instabilă, fără plante, fără hrană, aer murdar

Deși șansa de a fi lovit de fulger este mai mică de unu la un milion pe an, cu o rată de supraviețuire de 90%, dar mulți și-au petrecut copilăria evitand lucrurile metalice și mersul prin ploaie. Fulgerul ajută chiar la crearea și menținerea stratului nostru de ozon cu oxigenul pe care îl produce, protejându-ne de pericolul radiațiilor UV și produce nitrat din azot, care este un îngrășământ necesar pentru ca plantele să crească și ca viața să prospere pe această planetă. Fulgerul creează, de asemenea, oxidanți, reacționând și curățând atmosfera de poluanți precum metanul.

Fără furtuni, am avea o atmosferă instabilă, fără plante, fără hrană, aer murdar și, evident, mult mai puțină apă care curge prin atmosferă. Îți amintești când am vorbit despre cât de relaxant este să adormi pe ploaie? Ei bine, există lucruri pe care doar sunetele naturale le pot face, dar cu greu alte aparate îl pot imita.

Terapia cu tunet este un lucru real

Un studiu din 2016 realizat de Brighton and Sussex Medical School din Anglia a demonstrat că propria coloană sonoră a naturii, cu melodii de succes precum „Trickling Stream” și „Calming Storm”, a fost cheia pentru a liniști chiar și cele mai stresate minți. De fapt, studiul a descoperit că sunetele artificiale provoacă un efect alternativ, cum ar fi atenția concentrată spre interior, legat de afecțiuni precum PTSD, anxietatea și depresia. Dar cei care au ascultat sunete adevărate ale naturii și-au exprimat o atenție mai concentrată pe exterior, capabilă să se relaxeze și să găsească alinare din stările legate de anxietate.

The post Ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai exista furtuni pe Pământ? appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 11 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code