Economice

Cea mai mare inflaţie din ultimii 41 de ani în SUA

Indicele preţurilor de consum, care măsoară un coş larg de bunuri şi servicii, a crescut cu 8,5% faţă de un an în urmă, pe o bază neajustată, fiind peste estimarea Dow Jones, deja ridicată, de 8,4%, scrie News.ro.

Fără alimente şi energie, indicele preţurilor de consum de bază a crescut cu 6,5% pe o bază de 12 luni, în conformitate cu aşteptările. Cu toate acestea, au existat semne că inflaţia de bază ar fi în scădere, deoarece a accelerar cu doar 0,3% pe lună, mai puţin decât estimarea de 0,5%. Această evoluţie, la rândul său, a adus o oarecare speranţă că inflaţia în general s-a diminuat şi că martie ar putea reprezenta vârful.

Pieţele au reacţionat pozitiv la raport, cu o creştere a acţiunilor şi o scădere a randamentelor obligaţiunilor de stat, scrie News.ro.

Vestea cea mare din raportul din martie este că presiunile preţurilor par să se modereze în sfârşit”, a scris Andrew Hunter, economist senior la Capital Economics.

Hunter a spus că creşterea din martie ”va marca vârful” inflaţiei, deoarece comparaţiile de la un an la altul scad cifrele şi preţurile energiei se scad la rândul lor, scrie News.ro.

Preţurile alimentelor au crescut cu 1% pe lună şi cu 8,8% în termeni anuali, deoarece preţurile la bunuri precum orezul, carnea de vită tocată, citricele şi legumele proaspete au înregistrat avansuri de peste 2% în martie.

Preţurile energiei au crescut cu 11%, respectiv cu 32%, în condiţiile în care preţurile benzinei au crescut cu 18,3% pe lună, impulsionate de războiul din Ucraina şi de presiunea pe care o exercită asupra aprovizionării. Citeşte mai departe pe News.ro.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code