NEWSNET

Economice

Cehia achiziționează din Israel patru baterii de apărare antiaeriană pentru 540 de milioane de euro

Republica Cehă va plăti 13,7 miliarde de coroane (540 de milioane de euro) pentru sistemul fabricat de societatea de stat israeliană Rafael.

Această achiziţie intervine în condiţiile în care Praga este pe cale să-şi modernizeze echipamentele militare, întărindu-şi în acelaşi timp legăturile cu Israelul, care deja era un aliat apropiat.

„Experţii armatei au desemnat Spyder ca fiind sistemul cel mai potrivit, după ce au evaluat nouă sisteme”, a declarat ministrul ceh al apărării, Lubomir Metnar, într-un comunicat. „Cu el, Republica Cehă obţine cea mai avansată tehnologie testată în luptă, care în plus este garantată de statul Israel în baza unui acord interguvernamental”.

Societăţi cehe vor furniza bunuri şi servicii ce echivalează cu 38% din valoarea contractului.

„Acesta este un acord strategic cu o ţară membră a NATO, ceea ce va crea locuri de muncă în cele două ţări”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul israelian al apărării Benny Gantz, într-un comunicat.

Directorul general al Rafael, Yoav Har-Even, a salutat contractul, „primul acord de apărare aeriană cu o ţară a NATO”. „Acordul include de asemenea un contract de mentenanţă pentru următoarele două decenii, precum şi o producţie locală – două tendinţe pe care Rafael le-a favorizat în ultimii ani”, a spus el.

Potrivit lui Metnar, achiziţionarea de baterii antiaeriene este menită să debaraseze Cehia de sistemul de fabricaţie sovietică ce datează din anii 1970, care „nu mai corespunde normelor actuale de apărare aeriană”.

Republica Cehă a aderat la NATO în 1999, la zece ani după prăbuşirea regimului comunist care a condus ţara timp de peste patru decenii.

The post Cehia achiziționează din Israel patru baterii de apărare antiaeriană pentru 540 de milioane de euro appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code