Economice

Cel puțin 35 de persoane au fost ucise în Iran de la declanșarea protestelor izbucnite după moartea tinerei de 22 de ani Mahsa Amini

”Televiziunea de stat a anunţat vineri seară că numărul persoanelor decedate în timpul recentelor revolte din ţară a trecut de 35, potrivit statisticilor neoficiale”, a anunţat Borna News, o agenţie de presă legată de Ministerul Sporturilor iranian.

Precedentul bilanţ oficial era de 11 morţi, dintre care şapte manifestanţi şi patru membri ai forţelor de securitate.

Autorităţile iraniene au arestat 739 de persoane, printre care 60 de femei, în nordul ţării, sub acuzaţia de participare la manifestaţiile izbucnite în urmă cu o săptămână, a anunţat sâmbătă agenţia de presă Tasnim.

Arestările au avut loc în provincia Guilan, potrivit comandantului poliţiei locale, generalul Azizollah Maleki.

Pe de altă parte, preşedintele Ebrahim Raisi a declarat sâmbătă că Iranul trebuie să ”acţioneze decisiv contra celor care se opun securităţii şi ordinii din ţară”.

În Iran, cei care încalcă sharia, legea islamică, se expun la amenzi sau chiar arestare, dar în ultimele luni militanţi civici le-au încurajat pe femei să renunţe la văl, în pofida campaniei autorităţilor împotriva „comportamentelor imorale”. Conform unor informaţii care au circulat online, Amini a fost arestată pentru că vălul nu stătea perfect pe cap şi erau vizibile câteva fire de păr.

Regulile stricte ale portului islamic pentru femei, în vigoare de la revoluţia islamică din 1979, sunt totuşi în mare parte ignorate, mai ales în marile oraşe, spre nemulţumirea politicienilor ultraconservatori.

Sursa foto: Captură YouTube/BBC

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code