Economice

China cere Statelor Unite să dea dovadă de mai multă sinceritate și flexibilitate în ceea ce privește Coreea de Nord

SUA au propus un text de condamnare a ultimelor teste nord-coreene cu rachete, dar „China, Rusia, africanii şi alţii” au refuzat să îl adopte, au declarat diplomaţi de la New York.

Statele Unite „ar trebui să vină cu abordări, politici şi acţiuni mai atractive şi practice, mai flexibile şi să răspundă preocupărilor Coreei de Nord”, a spus Zhang Jun reporterilor înaintea începerii reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate, convocate la cererea Washingtonului.

După iniţiativele fostului preşedinte american Donald Trump cu privire la Coreea de Nord, „am văzut suspendarea testelor nucleare, am văzut suspendarea lansării rachetelor balistice intercontinentale”, a argumentat ambasadorul chinez.

În ultimele luni, însă,”am asistat la un cerc vicios de confruntări, condamnări, sancţiuni”, a deplâns Zhang Jun, a cărui ţară a blocat luna trecută adoptarea de sancţiuni individuale după modelul măsurilor adoptate de Washington.

În urmă cu mai bine de un an, China şi Rusia au propus Consiliului de Securitate să adopte o rezoluţie care să vizeze relaxarea sancţiunilor economice internaţionale impuse Coreei de Nord, a amintit diplomatul chinez. Din cauza lipsei de sprijin, acest proiect nu a făcut încă obiectul unor negocieri şi nici nu a fost supus la vot.”Cel puţin am făcut ceva pentru a facilita o îmbunătăţire şi pentru a evita escaladarea tensiunii”, a spus Zhang Jun.

Reuniunea de vineri a Consiliului de Securitate este a treia în mai puţin de o lună.

Pe 20 ianuarie, sesiunea s-a încheiat cu o declaraţie comună a opt ţări (Statele Unite, Regatul Unit, Albania, Franţa, Irlanda, Norvegia, Emiratele Arabe Unite, Brazilia), cărora li s-a alăturat Japonia. Şapte membri ai Consiliului de Securitate au refuzat să se alăture iniţiativei americane: Rusia, China, India, Mexic, Gabon, Kenya şi Ghana.

Coreea de Nord a transmis vineri „felicitări calde” aliatului său chinez pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, un mesaj pe care experţii îl consideră un semnal probabil al încetării testelor cu rachete în perioada desfăşurării acestui eveniment sportiv.

Secretarul de stat american Antony Blinken are programată la sfârşitul săptămânii viitoare o întâlnire în Hawaii cu Coreea de Sud şi Japonia pe subiectul Coreea de Nord.

Sursa foto: captură Youtube

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code