Economice

China – creştere economică peste aşteptări, îmn primul trimestru din 2022

Debutul surprinzător de puternic al începutului de an a făcut ca Produsul Intern Brut al Chinei să crească cu 1,3% în ianuarie-martie 2022 comparativ cu trimestrul precedent, comparativ cu estimările analiştilor privind un avans de 0,6%, scrie Agerpres.

Chiar dacă este vorba de date preliminare, cifrele privind evoluţia PIB-ului Chinei sunt urmărite cu atenţie ţinând cont de ponderea gigantului asiatic în economia mondială.

Cu toate acestea, analiştii avertizează că datele pentru luna aprilie vor fi mult mai slabe, în condiţiile în care carantina din Shanghai şi alte oraşe afectează activitatea economică. Guvernul de la Beijing este hotărât să oprească răspândirea COVID-19, însă măsurile au perturbat grav transporturile şi lanţurile de aprovizionare, ceea ce a obligat numeroase companii să oprească activitatea. Aceste dificultăţi se adaugă celor care există deja de mai multe luni: consum redus, înăsprirea reglementările în mai multe sectoare precum imobiliare şi tehnologie, şi incertitudinile legate de situaţia din Ucraina.

Economia chineză se confruntă cu „provocări importante”, a recunoscut un înalt responsabil economic într-o conferinţă de presă.

În luna martie, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 3,5% în ritm anual, adică cea mai puternică scădere de după luna aprilie 2020, atunci când gigantul asiatic tocmai ieşea din primul val de pandemie.

Izolările din luna martie au afectat dur cheltuielile de consum, în special în magazine şi restaurante, a subliniat Rajiv Biswas, analist la cabinetul IHS Markit (S&P Global). Potrivit acestuia, consecinţele carantinei din Shanghai sunt importante pentru consumul, deoarece locuitorii din această metropolă au cele mai mari venituri disponibile din China.

La rândul său, producţia industrială nu a crescut decât cu 5% luna trecută, faţă de un avans de 7,5% în primele două luni ale anului. Rata şomajului a crescut cu 5,8% în luna martie, faţă de 5,5% în ianuarie şi februarie. În rândul locuitorilor din mediul urban, rata şomajului a atins un record absolut de 6,2% în luna februarie.

În ceea ce priveşte investiţiile de capital fix, creşterea lor a încetinit în primele trei luni ale anului până la 9,3%, faţă de 12,2% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Pentru ansamblul acestui an, autorităţile de la Beijing şi-au fixat drept obiectiv o creştere de aproximativ 5,5% a Produsului Intern Brut, ceea ce ar reprezenta pentru China cel mai slab ritm de creştere de la începutul anilor 1990. Având în vedere contextul actual, acest obiectiv pare în prezent imposibil de atins, a apreciat economistul Larry Hu

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code