Economice

Cipru retrage cetățenia mai multor ruși aflați pe lista de sancțiuni adoptată de Uniunea Europeană

Măsura se va aplica şi familiilor celor patru cetăţeni ruşi, dar autorităţile cipriote nu au precizat identitatea acestora, conform politicii guvernului. Peste o mie de cetăţeni ruşi se regăsesc pe lista europeană cu sancţiuni.

În cadrul programului de acordare a cetăţeniei în schimbul investiţiilor, cunoscut sub numele de ”paşaportul de aur” şi între timp desfiinţat, statul Cipru, membru al UE, a acordat cetăţenia unui număr de 2.886 de ruşi (investitori şi familiile lor) începând din anul 2007 până în august 2020.

În total, 6.779 de străini au primit cetăţenia cipriotă după ce au investit în insula mediteraneană cel puţin două milioane de euro fiecare.

O comisie de investigaţie asupra acestei scheme de acordare a cetăţeniei în schimbul investiţiilor a stabilit că ea a funcţionat într-un vid legislativ fără o supraveghere adecvată timp de mai mult de un deceniu, astfel că în noiembrie 2020 guvernul de la Nicosia a renunţat la acest program, criticat pentru lipsa de transparenţă şi favorizarea spălării de bani.

Sursa foto: Euractiv.com

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code