Economice

Ciucă: Guvernul va aproba un memorandum privind bugetul programului Rural Invest care susţine agricultura şi industria alimentară

„În ceea ce priveşte domeniul economic, vom asigura accesul la finanţare întreprinderilor din agricultură. Prin această decizie, practic, dorim să încurajăm afacerile în zona rurală. Prin memorandumul pe care-l vom aproba astăzi, programul Rural Invest va beneficia de un buget de 530 de milioane de lei. El este destinat pentru a susţine agricultura şi industria alimentară românească, astfel încât să poată să devină mai competitive şi, de asemenea, să putem să valorificăm potenţialul agricol, ţinând cont de tot ceea ce înseamnă evaluarea şi posibilele evoluţii în asigurarea produselor agricole”, a afirmat Ciucă la începutul şedinţei de Guvern, scrie Agerpres.

Ciolacu: Luni o să avem şedinţă de coaliţie să definitivăm pachetul de măsuri sociale

Guvernul va aproba un memorandum privind bugetul programului Rural Invest, destinat să susţină agricultura şi industria alimentară românească, pentru a deveni mai competitive, a declarat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

„Sunt discuţii în coaliţie şi este normal ca într-o coaliţie fiecare să vină cu anumite propuneri. Până în acest moment, numai PSD a venit cu un pachet complet atât pe zona de persoane vulnerabile, cât şi pe zona economică. Este normal să discutăm întâi cu premierul, pentru că şi el are anumite propuneri venite de la miniştri, apoi decise în coaliţie. Am stabilit astăzi cu domnul prim-ministru şi cu Kelemen Hunor şi o să stabilim şi cu Florin Cîţu, când se va întoarce, ca luni să avem această coaliţie şi să definitivăm pachetul de măsuri”, a spus Ciolacu la sediul central al PSD, scrie Agerpres.

El a adăugat că după ce se stabilesc măsurile în coaliţie, miniştrii vor elabora ordonanţele de urgenţă pentru şedinţele de Guvern.

„Despre aceste măsuri, este categoric că se va veni cu vouchere. Mai mult, noi am avut discuţii şi la nivelul Comisiei Europene. (…) Am făcut şi calculul de impact, aici e o diferenţă între propunerile festiviste, pe Facebook, şi propunerile totuşi argumentate şi discutate şi cu Comisia şi cu Ministerul Finanţelor să vedem impactul. Şi ne-am încadra cu aceste vouchere de 50 de euro la 2 luni pentru persoanele cu pensii sub 1.500 de lei şi pentru voucherele la copii, pentru rechizite şi îmbrăcăminte, în funcţie de veniturile părinţilor, le acoperim chiar cu fonduri europene, având voie până la aproape 700 de milioane de euro să venim cu acest pachet social, susţinut şi de către Comisia Europeană”, a afirmat liderul PSD.

Liderul PSD a precizat că aceste măsuri pot fi finanţate din fonduri europene, inclusiv din exerciţiul financiar 2016-2020.

„Fără să deranjez pe nimeni din PNL sau membru al coaliţiei, totuşi una este să venim cu un efort pe bugetul de stat, una să venim cu un mecanism convenit şi cu Comisia Europeană, astfel încât să nu pierdem granturi şi bani europeni pe exerciţiul financiar trecut, unde nu vreau să intru în detaliu cine este de vină că avem acea absorbţie mai mică decât media europeană, ne uităm numai cine a fost la guvernare”, a mai afirmat el.

Marcel Ciolacu a mai spus că se va decide cu premierul dacă persoanelor vulnerabile li se vor acorda vouchere pentru achiziţia de alimente sau tichete de masă.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code