Economice

Ciucă: Putem să mărim numărul de bacuri pentru trecerea frontierei la Isaccea. Suntem pregătiți să mai deschidem încă două hub-uri umanitare

Autorităţile sunt pregătite să mărească numărul de bacuri la Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea din judeţul Tulcea pentru a asigura un ritm mai mare de trecere a refugiaţilor care vin Ucraina, a declarat, marţi, premierul Nicolae Ciucă.

„Am discutat acest aspect, pentru că, aşa cum am putut să constatăm, în acest moment, există o regularitate şi un număr de refugiaţi care poate fi procesat uşor, dar, în acelaşi timp, există date pe care le-am aflat de la cetăţenii ucraineni că dincolo de graniţă există mai mulţi ucraineni care aşteaptă să părăsească ţara şi atunci am discutat care ar fi posibilităţile de procesare şi de transport în momentul în care numărul ar creşte. Cu un singur bac este limpede că nu putem să asigurăm o fluenţă mai mare şi am aflat de la Ministerul Transporturilor că există rezervă la Galaţi şi pot fi puse la dispoziţie mai multe bacuri prin care să se asigure un ritm mai mare de trecere. (…) Cu certitudine putem să facem asta”, a afirmat Ciucă, la finalul vizitei de lucru efectuate la Vama Isaccea.

El a precizat că toate acţiunile pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni se desfăşoară după proceduri bine stabilite şi a mulţumit reprezentanţilor autorităţilor şi ai societăţii civile implicaţi în acest efort, referindu-se şi la voluntarii din alte state precum Elveţia, SUA şi Marea Britanie.

„Este clar că s-a dobândit o experienţă, pentru că nu am avut această experienţă până acum şi, de asemenea, este foarte clar că există potenţial în continuare ca să putem să fim pregătiţi pentru ceea ce poate să însemne un număr mai mare de refugiaţi. Am discutat cu ministrul de Interne, cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, cu toţi cei care gestionează activitatea în punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, cu autorităţile locale, atât din localitatea Isaccea, cât şi de la Tulcea, din judeţ – preşedintele Consiliului judeţean, prefectul. Există o serie întreagă de activităţi pe care trebuie să le coordonăm mai bine şi am discutat măsurile care pot fi luate imediat în sensul în care se constată un flux mai mare. Autorităţile locale se simt oarecum depăşite în capacitatea de a le gestiona şi, în felul acesta, am discutat la nivelul Ministerului de Interne să poată să intervină în tot ceea ce înseamnă partea de sprijin şi coordonare”, a explicat prim-ministrul.

Ciucă a mai spus că autorităţile române în coordonare cu cele de la nivelul UE au prevăzut, în funcţie de durata şi dimensiunea fluxului de echipamente şi de materiale destinate Ucrainei, să mai deschidă încă două hub-uri umanitare la Sighet şi în zona localităţii Isaccea.

„În acest moment pe teritoriul ţării s-a deschis şi funcţionează un hub de sprijin umanitar la Suceava, iar implicaţiile statului român sunt cele desfăşurate prin instituţiile care au în responsabilitate această activitate şi, desigur, există această coordonare şi implicare la nivelul UE, care, în funcţie de durata şi dimensiunea fluxului de echipamente şi de materiale, avem, deja, prevăzut ca subsidiar (…) să mai înfiinţăm două pe rutele principale de transport, respectiv Sighet şi unul aici în zona localităţii Isaccea”, a declarat Ciucă, la finalul vizitei efectuate la Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea din judeţul Tulcea.

El a fost întrebat de un jurnalist străin dacă există sprijin de la Uniunea Europeană prin România pentru refugiaţii ucraineni.

„Am avut întâlniri şi discuţii la nivelul preşedintelui Comisiei Europene, doamna von der Leyen, am avut întâlniri la nivelul comisarului pentru Afaceri interne, am avut întâlniri cu mai mulţi oficiali de la nivelul Uniunii Europene şi există, deja, mecanisme care erau dinainte stabilite, vă dau un exemplu, Mecanismul RESCUE. De asemenea, există disponibilitate, astfel încât, toate cheltuielile care sunt realizate de ţările de la graniţa cu Ucraina şi, în acest moment, asigură un efort, atât material, cât şi bugetar, să poată să primească decontările pentru toate cheltuielile efectuate”, a precizat Nicolae Ciucă.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code