Flux-stiri

Comisia Europeană anunţă infringement pentru România şi cere ca ţara să respecte normele UE privind datele deschise

  • Comisia Europeană le cere României şi Sloveniei să comunice informaţii cu privire la modul în care normele UE privind datele deschise şi reutilizarea datelor din sectorul public sunt transpuse în dreptul intern. 
  • Termenul de transpunere a expirat la 17 iulie 2021, iar cele două ţări nu au comunicat încă toate măsurile naţionale.
  • Cele două ţări au un termen de două luni ca să trimită un răspuns.

Comisia Europeană solicită României şi Sloveniei să respecte normele UE privind datele deschise şi reutilizarea datelor din sectorul public.

Comisia Europeană a trimis avize motivate României şi Sloveniei, solicitându-le să comunice informaţii cu privire la modul în care normele UE privind datele deschise şi reutilizarea datelor din sectorul public sunt transpuse în dreptul intern.

Deşi termenul de transpunere a expirat la 17 iulie 2021, cele două ţări nu au comunicat încă toate măsurile naţionale, în pofida scrisorilor de punere în întârziere trimise la 30 septembrie 2021.

Potrivit datelor transmise de Comisia Europeană, directiva privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, adoptată la 20 iunie 2019, urmăreşte să deblocheze beneficiile datelor şi contribuie la punerea la dispoziţie a unui volum mai mare şi valoros de resurse de date produse de sectorul public în vederea reutilizării.

Acest lucru va reduce barierele la intrarea pe piaţă pentru IMM-uri prin reducerea costurilor de reutilizare a datelor, va pune la dispoziţie mai multe date şi va spori oportunităţile de afaceri prin partajarea de date prin intermediul interfeţelor de programare a aplicaţiilor (API). Directiva stimulează dezvoltarea de soluţii inovatoare, cum ar fi aplicaţiile de mobilitate, sporeşte transparenţa prin deschiderea accesului la datele provenite din cercetare care beneficiază de finanţare publică şi sprijină noile tehnologii, inclusiv inteligenţa artificială”, arată Comisia Europeană.

Cele două ţări au un termen de două luni ca să trimită un răspuns, în caz contrar Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la această chestiune.

The post Comisia Europeană anunţă infringement pentru România şi cere ca ţara să respecte normele UE privind datele deschise appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code