Economice

Comisia Europeană va emite în următoarele şase luni obligaţiuni în valoare de 50 de miliarde euro pentru a finanţa redresarea

Comisia Europeană estimează că va fi în continuare în măsură să acopere toate plăţile datorate în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi al tuturor celorlalte programe din cadrul instrumentului de redresare NextGenerationEU pentru perioada ianuarie – iunie 2022, scrie Agerpres.

Executivul comunitar precizează că actualul plan de finanţare se bazează pe cele mai recente previziuni privind viitoarele nevoi de plată din cadrul instrumentului NextGenerationEU. Având în vedere faptul că Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă – care reprezintă 90% din plăţile din cadrul NextGenerationEU – este un instrument bazat pe performanţă şi că plăţile din 2022 vor depinde de îndeplinirea jaloanelor şi a ţintelor din planurile naţionale de redresare şi rezilienţă ale statelor membre, nevoile de finanţare precise şi termenele de plată pot varia. Eventualele modificări vor fi comunicate pieţei în timp util şi în mod transparent, se precizează în comunicat.

„În 2022, Comisia va continua să strângă fonduri pentru a finanţa redresarea şi pentru a construi un viitor mai bun şi mai rezilient pentru toţi. Cu un volum de 50 de miliarde euro în prima jumătate a anului, ne aşteptăm să avem în continuare o prezenţă puternică pe pieţe, ajutând statele membre să înainteze pe calea redresării şi sprijinind integrarea pieţelor de capital şi rolul internaţional al monedei euro”, a declarat comisarul responsabil cu bugetul şi administraţia, Johannes Hahn.

Emisiunile din 2022 vor fi în concordanţă cu succesul demarării programului de redresare NextGenerationEU în 2021. Începând din iunie 2021, Comisia a colectat 71 de miliarde euro pentru NextGenerationEU prin intermediul obligaţiunilor UE pe termen lung – din care 12 miliarde euro prin intermediul primei emisiuni de obligaţiuni verzi NextGenerationEU. În plus, Comisia dispune în prezent de aproximativ 20 de miliarde euro în titluri de creanţă ale UE aflate în circulaţie. Pe această bază, Comisia a plătit 54,15 miliarde euro ţărilor UE cu titlu de prefinanţare în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi peste 6 miliarde euro altor programe ale UE care beneficiază, de asemenea, de finanţare din partea NextGenerationEU. Au fost astfel onorate integral toate cererile de plată din 2021.

În 2022, Comisia intenţionează să emită atât obligaţiuni verzi convenţionale, cât şi obligaţiuni verzi NextGenerationEU, atât prin sindicalizări, cât şi prin licitaţii. Titlurile de creanţă ale UE pe termen scurt („EU-Bills”) vor fi în continuare emise exclusiv prin intermediul licitaţiilor. În urma lansării cu succes a programului său de licitaţie în septembrie, Comisia va dezvolta în continuare utilizarea licitaţiilor ca format de emisiune. Raportul exact dintre licitaţii şi sindicalizări va depinde de condiţiile pieţei şi de nevoile exacte de finanţare ale Comisiei.

De asemenea, Comisia va fi în continuare prezentă pe piaţă în contextul celorlalte programe ale sale de finanţare (Mecanismul european de stabilizare financiară, SURE şi asistenţa macrofinanciară), cu un volum estimat de finanţare în perioada ianuarie-iunie 2022 de aproximativ 5,5 miliarde euro.

Comisia îşi va anunţa în iunie 2022 planurile de emisiune pentru a doua jumătate a anului.

NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare în valoare de aproximativ 800 de miliarde de euro în preţuri curente, menit să sprijine redresarea Europei în urma pandemiei de COVID-19 şi să contribuie la construirea unei Europe mai verzi, mai digitale şi mai reziliente. Pentru a finanţa NextGenerationEU, Comisia Europeană – în numele UE – va mobiliza de pe pieţele de capital până la aproximativ 800 de miliarde euro până la sfârşitul anului 2026.

The post Comisia Europeană va emite în următoarele şase luni obligaţiuni în valoare de 50 de miliarde euro pentru a finanţa redresarea appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code