Economice

Conacul Bonis, unde a stat ascunsă coroana Ungariei, scos la vânzare

Vechiul conac are astăzi nevoie de o renovare completă și este parțial fără acoperiș. Aflată în localitatea Cubulcut din județul Bihor, la 55 de km față de Oradea, se pare că proprietatea a fost locul unde a stat ascunsă coroana Ungariei. Clădirea a fost construită în 1888, are zece camere, iar prețul de listă este de 145.000 de euro.

„Deși azi prea puțin pare a se susține această afirmație, se pare că în acest conac a stat ascunsă, îngropată în hambar, coroana Ungariei, simbol al statalității maghiare. Ea a ajuns acolo în 1848-1849 în drumul sau spre Debrețin, unde urma să se mute și guvernul, la ordinul lui Lajos Kossuth, președintele Comisiei de Apărare Națională și guvernator al Ungariei. Îmbrăcați în negustori de vite, Sámuel Bónis și tovarășul său Josipovics, ocrotitorii coroanei sursă a constituției și a sistemului juridic al Ungariei, și-au continuat drumul într-o căruță poposind apoi la castelul lui Félix Baranyi din Tóti. Povestea, atestată documentar de un document vechi din arborele genealogic al familiei Barnabás Árpád Baranyi, spune că Félix a probat coroana pe ascuns, fapt care ar explica dispariția sa ulterioară când a fost luat de dușmanii habsburgi. După alte aventuri coroana a ajuns cu bine la Buda, unde a stat până la finalul celui de al Doilea Război Mondial după care a călătorit în Austria, Germania și Statele Unite ale Amerii revenind în Ungaria abia în 1978″, se arată în descrierea Sotheby’s.

Clădirea are un singur etaj, lung și luminat de ferestre duble dreptunghiulare și arcuite. Parterul este înălțat pe un subsol parțial unde a fost amenajată o pivniță generoasă. Tavanul este boltit, rotunjimea sa adâncind lungimea holului și îmblânzind, încălzind încăperile (acestea au suprafețe între 10 și 44 mp).

Sursa text: Sotheby’s

Sursa foto: Florin Pepene

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 52 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code