Economice

Consiliul European al Uniunii Europene se reuneşte în zilele de 24 şi 25 martie 2022

În ceea ce priveşte agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul European va evalua cele mai recente evoluţii de pe teren, inclusiv situaţia umanitară şi refugiaţii. UE îşi menţine angajamentul faţă de Ucraina şi poporul acesteia şi acţionează pentru a oferi sprijin politic, financiar, material şi umanitar coordonat, precum şi sprijin pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice, se arată pe site-ul Consiliului.

Consiliul European va discuta, de asemenea, despre securitate şi apărare, pe baza Declaraţiei de la Versailles din 10-11 martie 2022 şi ţinând cont de noua situaţie în materie de securitate din Europa. În acest context, liderii UE vor discuta despre modul în care UE ar putea să acţioneze mai rapid şi mai decisiv, atunci când se confruntă cu crize, apărându-şi în acelaşi timp interesele şi protejând cetăţenii.

În acest sens, miniştrii de externe şi cei ai apărării din UE, au aprobat, la 21 martie 2022, Busola Strategică, prin care se fac propuneri concrete şi aplicabile, cu un calendar de implementare foarte precis, în vederea îmbunătăţirii capacităţii UE de a acţiona decisiv în crize şi de a-şi apăra securitatea şi pe cetăţenii săi. De asemenea, Busola subliniază importanţa relaţiei transatlantice şi a rolului NATO în apărarea colectivă. O UE mai puternică şi mai capabilă în domeniul securităţii şi apărării va contribui la consolidarea securităţii transatlantice şi a NATO. Se aşteaptă ca Busola Strategică să fie aprobată de Consiliul European din 24-25 martie 2022, menţionează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Un alt subiect luat în discuţie la Consiliul European este energia. În cadrul reuniunii informale de la Versailles, din 10-11 martie 2022, liderii UE au convenit să elimine treptat, cât mai curând posibil, dependenţa de importurile de gaze, petrol şi cărbune din Rusia. Astfel, în reuniunea curentă, Consiliul European va discuta despre preţurile energiei care se menţin la niveluri ridicate şi impactul acestui fapt asupra cetăţenilor şi întreprinderilor, inclusiv în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia Europeană va oferi o bază pentru discuţie, propunând opţiuni privind asigurarea unor preţuri accesibile la energie şi a securităţii aprovizionării.

Consiliul European îşi va continua discuţia cu privire la modul de construire a unei baze economice mai solide, astfel cum se prevede în Declaraţia de la Versailles, în special prin reducerea dependenţelor strategice în domenii sensibile precum materiile prime critice, semiconductorii, sănătatea, dimensiunea digitală şi alimentele.

Referitor la răspunsul la pandemia de COVID-19, Consiliul European va face un bilanţ al cooperării internaţionale privind guvernanţa şi solidaritatea în materie de sănătate la nivel mondial, inclusiv prin introducerea vaccinurilor. Consiliul European va discuta, de asemenea, despre lucrările desfăşurate sub îndrumarea OMS cu privire la un viitor instrument menit să consolideze prevenirea pandemiilor, pregătirea pentru pandemii şi răspunsul la acestea.

Totodată, Consiliul European poate aborda şi alte teme specifice de politică externă.

Nu în ultimul rând, liderii UE se vor reuni pentru un summit al zonei euro, care va avea loc în configuraţie deschisă, mai scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

***

Anterioara reuniune a Consiliului European a fost informală, desfăşurată sub egida preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, în zilele de 10 şi 11 martie 2022.
Liderii UE au adoptat, în context, Declaraţia de la Versailles, care prezintă modul în care UE se poate ridica la înălţimea responsabilităţilor sale şi în care poate proteja cetăţenii, valorile şi democraţiile UE, precum şi modelul european. Declaraţia se referă la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi prezintă modul în care UE poate să întărească capabilităţile de apărare, să reducă dependenţele energetice şi să construiască o bază economică mai solidă, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Liderii UE au subliniat faptul că agresiunea militară „neprovocată şi nejustificată” a Rusiei împotriva Ucrainei „încalcă grav dreptul internaţional” şi „subminează securitatea şi stabilitatea la nivel european şi mondial”. Ei au afirmat, de asemenea, că „Rusia, şi complicele său, Belarusul, poartă întreaga responsabilitate”, iar cei care se fac responsabili vor fi traşi la răspundere, inclusiv pentru vizarea fără discriminare a civililor, conform Declaraţiei de la Versailles.

***

Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituţiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele şapte instituţii ale UE. Astfel, Consiliul defineşte orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii. Consiliul European stabileşte agenda politică, în mod tradiţional prin intermediul „concluziilor” adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes şi măsurile care urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituţiei sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situaţii menţionate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code