Economice

Contractul de un milliard de dolari între Romgaz și Exxon se va semna marți – surse

Contractul va fi semnat de Romgaz și Exxon Mobil la sediul din București al companiei americane, iar după amiază, în jurul orei 16.00, va urma o ceremonie oficială la Palatul Victoria, în prezența premierului Ciucă.

Contractul va fi semnat marți după ce vineri, la a doua convocare, Adunarea Generală a Acționarilor Romgaz a votat pentru aprobarea înțelegerii, cel mai probabil pentru că ieri, la prima convocare, directorul companiei și ministrul Energiei au fost plecați în Turcia, la o conferință pe tema gazelor naturale. Astfel, contra a 1,06 miliarde de dolari, Romgaz va cumpăra de la Exxon Mobil subsidiarele sale care dețin drepturile asupra perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, cu rezerve de gaze estimate la 100 de miliarde de metri cubi.

Odată cu semnarea contractului, Romgaz un avans de 106 milioane de euro. Odată cu finalizarea tranzacției, partenerul Romgaz în acest proiect, OMV Petrom, va deveni operatorul blocului.

În ultima ieșire publică pe această temă, oficialii OMV Petrom au estimat că o decizie finală de investiție în perimetrul Neptun va fi luată în anii 2022-2023, urmând ca primele gaze să fie livrate în sistemul național în 2027. Totul depinde de cât de repede și cum va fi modificată legea offshore, care este considerată împovărătoare de către companii, și din cauza căreia proiectul este blocat de mai mulți ani.

ExxonMobil și OMV Petrom au investit până acum circa 1,5 miliarde de euro în lucrările de explorare a blocului Neptun. Până la extracția gazelor, se estimează că Petrom și Romgaz ar mai trebui să investească circa două miliarde de euro fiecare.

Citește și:

The post Contractul de un milliard de dolari între Romgaz și Exxon se va semna marți – surse appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 10 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code