Economice

Costul energiei termice crește brusc în București, cu 46%. Populația, pentru care gigacaloria s-a scumpit deja de 2,4 ori, nu va plăti în plus la factură, dar va plăti Primăria

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a avizat o creștere bruscă a prețului energiei termice produse în centralele Electrocentrale București (Elcen), de 46%. Potrivit deciziei ANRE, pețul energiei termice livrate de Elcen către Termoenergetica a crescut, de la 1 aprilie, de la 329 de lei la 481 de lei/MWh – scumpire de 46% așadar. Noul preț este valabil pentru energia termică livrată în perioada 1 aprilie-30 iunie.

Spunem din capul locului că această majorare nu va afecta prețul plătit de populația racordată la sistemul centralizat din București, care a fost majorat acum câteva zile, de circa 2,4 ori, la 330 de lei/GCal.

Însă nici nu a fost luată în calcul atunci când a fost stabilit acest preț final plătit de populație, care este oricum mult sub costul total, 829 de lei, cost atenție, dinaintea acestei scumpiri aprobate de ANRE către Elcen

Cum s-a ajuns aici

O parte importantă din veniturile Elcen provin din bonusul de cogenrare, alimentat din facturile la energie electrică ale tuturor consumatorilor de energie electrică din România – o vedeți acolo, este de 2,5 bani/kWh. Aici a apărut o fractură, care are accente tragi-comice, din ce am aflat de la surse din piață.

Elcen nu mai primește de la 1 aprilie acest bonus de cogenerare, care i-ar fi acoperit aceste costuri, și a mers la ANRE să îi recunoască, evident, un preț de vânzare mai mare mare a energiei termice, ceea ce ANRE a făcut, dând acea decizie cu prețul majorat de acum până la finalul lui iunie.

Elcen nu mai primește bonusul pentru că nu a ieșit in insolvență, deși a onorat plățile către creditori. De ce nu a ieșit Elcen dintr-o insolvență de miliarde? Pentru că, potrivit unor surse din piață, niște avocați ai Primăriei au contestat raportul administratorului judiciar pentru că ei ar fi avut de încasat o sumă de circa 230.000 de lei de la Elcen, în contul unor cheltuieli de judecată mai vechi, sumă aflată încă în litigiu. Avocații au spus că dacă Elcen iese din insolvență, Primăria nu mai poate primi acești bani. Cei de la Elcen ar fi spus că acest litigiu, care ar fi fost pierdut de Primărie în primă instanță se poate rezolva ulterior și au cerut Primăriei retragerea acțiunii avocaților. După mai multe discuții, Primăria ar fi fost de acord în final, dar judecătorul sindic care urma să se pronunțe asupra ieșirii din insolvență nu a ținut cont de retragere, iar totul s-a amânat pâna la noul termen, care este 12 mai.

Așadar, Elcen a rămas în insolvență, nu mai primește bonusul, iar societatea Primăriei, Termoenergetica, va trebui în final să plătească mai mult pentru energia termică – circa 20 de milioane de lei pe lună în plus, suma era și mai mare dar zilele astea se oprește furnizarea căldurii în București. Cercul se închide la Primărie, care va trebui așadar să acopere și această diferență, pentru că a mărit deja prețul la populație și nu o mai poate face încă o dată.

„Nici eu şi nici colegii mei nu ne-am aşteptat ca cele mai mari piedici în finalizarea procedurii de ieşire din insolvenţă să vină din partea dlui. primar Nicuşor Dan şi nici ca acesta să manifeste o asemenea lipsă de preocupare pentru soarta sistemului de încălzire şi alimentare cu apă caldă a Capitalei.

Muncim de ani de zile ca să punem pe picioare Elcen şi am reuşit acest lucru, în ciuda tuturor piedicilor pe care le-am întâmpinat de la autorităţi de la început.

Cu toţii aşteptam decizia judecătorului de confirmare a ieşirii din insolvenţă, după ce am achitat absolut toate creanţele şi n-am avut obiecţii de la niciun creditor. Şi ne-am trezit cu această contestaţie venită pe ultima sută de metri prin care Primăria efectiv distruge tot ce-am construit împreună cu echipa de la Elcen”, a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Elcen, acum o săptămână.

El avertizase că Elcen va pierde bonusul. “Acţiunea PMB anulează de facto ieşirea din insolvenţă ceea ce înseamnă că ELCEN va pierde bonusul de cogenerare în valoare de 80 milioane de lei/lună până la finalizarea procedurii, iar dificultăţile financiare redevin o certitudine. (…) Totodată, apreciem ca fiind extrem de relevant motivul care stă la baza contestaţiei, respectiv o presupusă creanţă a ELCEN către PMB care a fost în două rânduri invalidată de instanţa de judecată”, notează sursa citată”, spusese Neacșu

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code