Economice

Criza gazelor – Războiul Gazprom-UE: Comisia Europeană contestă că Directiva privind gazele naturale ar fi încălcat Tratatul privind Carta Energiei

Aceste precizări sunt conţinute într-un răspuns scris în numele Comisiei Europene, la 5 ianuarie, la o solicitare formulată în octombrie 2021 de mai mulţi eurodeputaţi în legătură cu litigiul iniţiat de Nord Stream 2 AG împotriva UE, în special privind valoarea despăgubirilor solicitate de Nord Stream 2, care vorbeşte de o pierdere potenţială de peste 8 miliarde de euro, a anunţat joi eurodeputatul Eugen Tomac, unul dintre iniţiatorii solicitării, scrie Agerpres.

Directiva UE privind gazele naturale (2019/692) a fost adoptată cu o majoritate covârşitoare de Parlament în aprilie 2019. Documentul a clarificat faptul că Directiva 2009/73/CE2 privind privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale se aplică conductelor de import, cum ar fi Nord Stream 2.

Nord Stream 2 AG susţine că, prin adoptarea Directivei din 2019, UE a încălcat mai multe dispoziţii ale Tratatului privind Carta Energiei şi, la 26 septembrie 2019, a iniţiat proceduri de arbitraj împotriva Uniunii Europene în temeiul articolului 26 alineatul (4) litera (b) din respectivul tratatul, contestând aplicarea Directivei 2019/692 a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 aprilie 2019.

Potrivit răspunsului Comisiei Europene, instanţa de arbitraj a decis să evalueze dacă litigiul reclamat de Nord Stream 2 este sau nu este pe fond. Din acest motiv reclamantul nu a cuantificat încă despăgubirile pe care le-ar putea solicita. Toate documentele-cheie transmise în cadrul procedurilor de arbitraj sunt puse la dispoziţia publicului pe site-ul Curţii Permanente de Arbitraj, se mai precizează în răspuns.

Societatea Nord Stream 2 AG, deţinută integral de Gazprom, este responsabilă de planificarea, construcţia şi exploatarea conductei Nord Stream 2, ce are drept obiectiv dublarea cantităţii de gaz natural livrat din Rusia către Germania.

”Pe fondul tensiunilor tot mai ameninţătoare venite dinspre Rusia, consider că UE trebuie să dea dovadă de multă fermitate în dosarul Nord Stream 2 şi să nu cedeze acestor presiuni venite de la Moscova”, declară eurodeputatul Eugen Tomac.

The post Criza gazelor – Războiul Gazprom-UE: Comisia Europeană contestă că Directiva privind gazele naturale ar fi încălcat Tratatul privind Carta Energiei appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code