Economice

Cum a schimbat pesta porcină harta producției de carne de porc. În cinci ani România a pierdut 23% din efective și 16% din producție

La finalul lui 2021, România mai avea doar  3, 6 milioane de porci, adică cu aproximativ 1 milion de porci mai puțin decât în 2016, ultimul an fără pesta porcină în România. Astfel, producția anuală de carne (greutatea animalelor sacrificate pentru consum) a scăzut și ea cu aproximativ 16%, până la 495.000 de tone, ceea ce face ca România să acopere din producția locală numai aproximativ 30% din necesarul de consum, potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Statistică.

Pesta a veni oricum într-o perioadă în care industria creșterii porcilor era în declin. Efectivele de porcine au scăzut constant, ajungând la 69,1% în anul 2016 faţă de anul 2006.

 

 

În 2021, la fel ca și în 2016,  România s-a situat pe locul nouă în Uniunea Europeană la efectivele de porcine, după Spania, Germania, Danemarca, Franța, Olanda, Polonia, Italia şi Belgia. În ceea ce priveşte densitatea la 100 ha teren, ţara noastră s-a aflat pe locul optsprezece, cu 42,1 capete la 100 de hectare,  fiind urmată de Grecia, Slovacia, Lituania şi Bulgaria.  În 2016, densitatea a fost de 53,7 acapete la 100 de hectare, țara noastră fiind urmată deFinlanda, Slovacia, Lituania, Grecia şi  Bulgaria.

Cum s-a schimbat harta producției de carne de porc

Pesta porcină africană nu doar că a redus numprul de efective și implicit producția, dar a generat și schimbări majore în ferme. Pentru că multe unități de producție au fost nevoite să sacrifice toate animalele sau o parte din ele, nici harta producătorilor locali nu mai arată la fel.

Dacă în 2016, din datele INS, existau cinci județe (Timiș, Arad, Bihor, Călărași și Suceava) cu producții mai mari de 20.000 de tone de carne de porc pe an, acum doar în patru județe se produs astfel de cantități. De pe harta județelor cu cele mai mari producții au  ieșit Călărași și Suceava, dar a intrat Buzău. De asemenea, în 2016, în cinci județe  (Mureș, Brașov, Ialomița, Brăila, Vrancea) se produceau între 14.000 și 20.000 de tone de carne de porc, iar anul trecut doar în Neamț, Hunedoara, Ialomița se mai produceau aceste cantități.

 

 

 

La începutul lui 2021, în februarie, erau active un număr de 438 de focare PPA, din care 7 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații comerciale de tip A, în vreme ce în ianuarie 2021 mai erau active 135 de focare de PPA, dintre care 16 focare în exploatații comerciale de porcine (inclusiv exploatații comerciale de tip A),

Din datele ANSVSA, în 2021,  cea mai afectată companie a fost Premium Porc, al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România, controlat de grupul danez DCH International SA. Prin cele patru companii pe care le controlează, Premium Porc SA Golești, Premium Porc SRL Feldioara, Premium Porc SRL Negrești și Olsuin SRL fermă de reproducție, grupul danez a pierdut din cauza pestei porcine 122.154 de porci în contul căruia a primit despăgubiri în valoare totală de 72 de milioane de lei.

Anul trecut, costurile statului român cu pesta porcină au crescut cu aproximativ 50% numai dacă luăm în calcul valoarea despăgubirilor acordate. S-au plătit 283,5 milioane de lei pentru aproximativ 185.400 de porci. Aproximativ 25% din efectivele de animale sacrificate apaținau Premium Porc, al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România.

 

Citește și

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 22 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code