Economice

Cum răspunde Kaspersky România legat de proiectul de lege care le interzice antivirisul în instituțiile publice

Redăm mai jos răspunsul integral al companiei Kaspersky:

”Kaspersky este la curent cu proiectul de lege care indică planurile Guvernului de a interzice utilizarea produselor de securitate cibernetică din Rusia, sau legate de Rusia, în sectorul public și solicită înlocuirea lor într-un interval de timp foarte scurt.

Regretăm profund că noi, în calitate de companie privată, globală, de securitate cibernetică, suntem afectați de interdicție, care urmează să rămână în vigoare până la încheierea unui acord de pace sau a unui acord de armistițiu permanent.

Rămânem angajați să oferim clienților noștri din România și din întreaga lume soluții de securitate cibernetică de vârf și să continuăm cooperarea importantă cu autoritățile de reglementare pentru a consolida securitatea cibernetică și reziliența în România și în Europa.

Ca până acum, suntem deschiși să răspundem oricăror preocupări pe care autoritățile de reglementare și clienții le-ar putea avea cu privire la operațiunile și produsele noastre într-o manieră complet transparentă, deschisă și obiectivă, inclusiv prin Centrele de transparență Kaspersky care operează în Europa.

La Kaspersky, credem că transparența și implementarea continuă a măsurilor concrete pentru a demonstra angajamentul nostru de durată față de integritate și încredere față de clienții noștri sunt primordiale”, au transmis reprezentanții companiei de securitate.

Ce prevede proiectul de lege

Vor fi interzise produse precum antivirușii, programele antimalware și firewall, iar în acest sens va fi realizată o listă cu produsele, serviciile și entitățile producătoare interzise. Soluțiile cibernetice produse în Rusia vor fi interzise pe durata invaziei ruse în Ucraina, până la semnarea unui tratat de pace și despăgubirea Ucrainei.

”Prezența soluțiilor software rusești de tip antivirus poate reprezenta o vulnerabilitate la adresa securității cibernetice a autorităților și instituțiilor românești, în contextul în care Federația Rusă utilizează inclusiv atacuri cibernetice la adresa statelor occidentale și își folosește companiile naționale și cetățenii ruși, prin diverse metode, în războiul împotriva Ucrainei, încălcând toate normele de drept internațional în materie”, arată Ministerul Cercetării.

”Măsura legislativă este inițiată într-un context european mai larg în care state membre UE au interzis expres produsele și serviciile „Kaspersky Lab” și ale companiei „Group-IB” deoarece există informații conform cărora cele două entități permit guvernului rus să penetreze sistemele și rețelele informatice în care le sunt instalate programele software”, precizează documentul.

Inițiativa ministerului își propune să interzică achiziționarea de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul acesteia.

”Rațiunile pentru care se instituie această interdicție sunt legate, pe de-o parte, de contextul dat de invazia Federației Ruse în Ucrainei iar, pe de altă parte, de lipsa independenței entităților rusești care furnizează soluții IT”, mai arată sursa citată.

Instituţiile care nu renunţă la soluţiile Kaspersky riscă amenzi între 50.000 lei şi 200.000 lei. Constatarea și aplicarea contravențiilor se face de către personal anume desemnat prin ordin al ministrului cercetării, inovării și digitalizării.

În 45 de zile de la data intrării în vigoare a legii, toate produsele și serviciile de tipul celor prevăzute mai sus vor fi deconectate, respectiv dezinstalate de la rețelele și sistemele informatice ale autorităților și instituțiilor publice de la nivel central și local.

Deconectarea, respectiv dezinstalarea se va face chiar de către autoritățile și instituțiile publice centrale și locale care au instalate pe rețele și sistemele lor informatice astfel de programe.

Proiectul de lege poate fi citit AICI.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code