Economice

Cum returnează statul banii către furnizorii de energie: Enel a primit 17 milioane lei din 247

Afirmația a fost făcută de Valeriu Binig, director al Departamentului Reglementări și Antitrust al Enel România, la o conferință pe teme energetice organizată de Profit.ro.

„Furnizorii au fost cei care au suportat din lichidități, împrumuturi bancare și eventual de la acționari aceste creșteri de costuri la energie”, a spus Binig.

El a reluat un calcul pe care l-a mai făcut și în trecut pentru a ilustra că nu furnizorul câștigă cel mai mult la factură.

„Să ne imaginăm că un furnizor are de emis o factură de 119 lei. 19 lei trebuie plătiți statului imediat la emiterea facturii (ca TVA – n.r.). Rămân 100 lei de împărțit. 60 lei merg către piață angro de electricitate. Cam 10 lei merg către operatorul de transport, operator de monopol natural, 20 lei merg către operatorul de distribuție, operator de monopol natural, 10 lei rămân furnizorului. Din acești 10 lei 5 lei costă tipărirea și trimiterea facturii, 3 lei sunt costurile de operare și furnizorul rămâne cu 2 lei. Pentru acești 2 lei furnizorul și-a luat urări de bine de la toată opinia publică pentru 119 lei”, a spus Binig.

Ce nu a spus Binig este că, pe schema aferentă lunilor februarie și martie, furnizorii pierd bani direct din aplicarea legii, pentru că aplicarea tuturor tarifelor reglementate la prețul maxuim plafonat al energiei active duc prețul final de vânzare cel de la care statul acoperă, pe lege, diferența.

De la data de 1 aprilie, va intra în vigoare noul sistem de plafonare a prețurilor, despre care puteți citi mai multe aici:

Furnizorii de energie și gaze vor avea în prețul final o componentă reglementată de stat și un profit plafonat – proiect

Enel are circa 3 milioane de clienți de energie electrică în România

 

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code