Economice

Cum se scumpește energia în piață cu zeci de lei în câteva zile. Hidroelectrica a vândut electricitate cu livrare în 2024 cu aproape 700 de lei/MWh

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, a scos din nou la vânzare pe platforma de contracte bilaterale PCCB-LE Flex patru pachete de energie electrică, câte 5 MW fiecare, cu livrare bandă în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2024. Compania a scos la vânzare energia la prețul rotund de 500 de lei/MWh pentru fiecare dintre cele trei pachete.

Ca de obicei, a fost bătaie pe pachetele scoase la vânzare de Hidroelectrica, au fost și câte 13 oferte de răspuns din partea cumpărătorilor, pentru fiecare pachet.

Din acest motiv, Hidroelectrica a vândut fiecare dintre cele cinci pachete la prețuri mult mai mari decât cele solicitate. Astfel, un pachet de 5 MW bandă a fost achiziționat de Liberty Steel Galați (fostul Sidex), pentru 685 de lei/MWh, două de către Energy Distribution Services (EDS) cu 646 și, respectiv 658 de lei/MWh, și unul de către Electromagnetica, cu 665 de lei/MWh. Repetăm, prețul solicitat de Hidroelectrica a fost de 500 de lei/MWh.

Scumpire de zeci de lei/MWh în doar câteva zile

Hidroelectrica a scos la vânzare aceeași cantitate, 5 MW bandă, tot patru pachete, tot cu livrare bandă în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2024, la același preț, 500 de lei/MWh, în data de 3 februarie, deci cu nici două săptămâni în urmă. Și atunci, ca și acum, au vrut să cumpere și furnizori mari de energie, dar, cum nu au oferit suficient, energia a fost luată de furnizori mai mici și de traderi (acum a fost și excepția notabilă Sidex). Atunci, două pachete au fost cumpărate de EDS, și două de Electric Planners.

Interesant este să comparăm prețurile de vânzare, în condițiile în care tot auzim că prețurile la energie electrică vor scădea în viitor. În data de 3 februarie, Hidroelectrica obținea între 592 și 641 de lei/MWh pentru energia ce urmează să fie livrată în 2024. Acum, pentru aceeași energie, cu aceeași perioadă de livrare,  Hidroelectrica, deși nu a crescut prețul de ofertă, a obținut între 646 și 685 de lei/MWh.

Așadar, cu până la 54 de lei mai mult dacă facem comparația între prețurile cele mai mici din cele două sesiuni de licitație, sau cu 93 de lei mai mult dacă facem comparația între cel mai mic preț de atunci și cel mai mare preț de acum. Deci zeci de lei în plus, în nici două săptămâni.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic. Compania exploatează în prezent un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Citește și:

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code