Economice

Curtea Supremă a Federației Ruse confirmă dizolvarea Memorial, cel mai cunoscut ONG din țară

„Curtea Supremă nu a dat curs cererii de amânare a dizolvării Memorial International. Curtea consideră că motivele pentru o suspendare trebuie să fie cu adevărat excepţionale şi proporţionale”, a anunţat ONG-ul într-un comunicat.

Justiţia rusă a hotărât în decembrie dizolvarea ONG-ului Memorial, pilon al apărării drepturilor omului şi gardian al memoriei a milioane de victime ale crimelor în fosta Uniune Sovietică. Verdictul a fost confirmat pe 28 februarie.

La sfârşitul lui decembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de Memorial, i-a cerut Moscovei să suspende dizolvarea ONG-ului, pentru a-i permite examinarea cazului. Bazându-se pe această cerere a CEDO, Memorial a sesizat Curtea Supremă a Rusiei.

Dizolvarea acestui cel mai respectat ONG din Federaţia Rusă subliniază amploarea represiunii în Rusia lui Vladimir Putin, după 2020. Această represiune a sporit şi mai mult după intervenţia militară rusă în Ucraina, pe 24 februarie, cu blocarea a numeroase mass-media independente şi arestarea a mii de manifestanţi care se opun ofensivei.

Cu puţin timp înainte de respingerea, marţi, a acestui recurs al ONG-ului Memorial, un alt tribunal rus l-a condamnat pe principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, la alţi nouă ani de închisoare.

Sursa foto: Rferl.org

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code