Economice

Defrisările din pădurea amazoniană braziliană au ajuns la un nivel record în primul trimestru din 2022, în ciuda unei scăderi a tăierilor înregistrată în martie

Imaginile din programul de monitorizare Deter al agenţiei spaţiale braziliene INPE arată că 312 kilometri pătraţi de pădure tropicală amazoniană au dispărut de pe hartă luna trecută, comparativ cu 368 de kilometri pătraţi în martie 2021 şi 327 kilometri pătraţi în martie 2020.

Această scădere, însă, vine după lunile ianuarie şi februarie în care s-au înregistrat cifre record, îngrijorătoare pentru sezonul ploios din Amazonia, o perioadă în general lentă în ceea ce priveşte defrişările.

În total, 941 kilometri pătraţi au fost despăduriţi în primul trimestru, o cifră nemaiîntâlnită de la începerea utilizării programului Deter, în 2015.

„Asistăm, în mod clar, la un pas înapoi în materie de politică de mediu în ultimii ani, iar rezultatul se reflectă în aceste recorduri de defrişare pentru primul trimestru al anului 2022 şi în cursul anilor precedenţi”, a declarat Cristiane Mazzetti, purtătoare de cuvânt al filialei Greenpeace din Brazilia, citată într-un comunicat.

După venirea la putere a preşedintelui Jair Bolsonaro, în 2019, defrişarea medie anuală a regiunii amazoniene din Brazilia a crescut cu peste 75% faţă de deceniul precedent.

„Conservarea pădurilor este una dintre soluţiile susţinute de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC/GIEC) pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Brazilia ar putea fi un lider mondial în problema climei, însă guvernul o ia în mod deliberat în direcţia opusă”, a insistat Cristiane Mazetti.

În pofida reducerii suprafeţelor despădurite în luna martie, cifrele pentru acest început de an arată că Brazilia, care găzduieşte 60% din Pădurea Amazoniană, ar putea stabili noi recorduri de defrişare în 2022.

Potrivit datelor făcute publice în noiembrie de Prodes, un alt program INPE, utilizat încă din 1988, despăduririle din cea mai mare pădure tropicală din lume se extinseseră pe 13.235 kilometri pătraţi în perioada de referinţă din august 2020 până în iulie 2021, o situaţie nemaiîntâlnită în 15 ani.

Sursa foto: Flickr

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code