Economice

eMAG, Amazon și alte 9 platforme au semnat un acord de cooperare cu statele membre pentru a elimina produsele periculoase de pe site-urile lor

Acordul de cooperare face parte din dintr-o acțiune mai largă a Comisiei Europene privind protecția consumatorilor.

Angajamentul privind siguranţa produselor prezintă acţiuni voluntare specifice întreprinse de platformele de comerț electronic pentru a elimina ofertele de produse nesigure de pe platformele lor.

În 2021, autorităţile din ţările participante la Reţeaua pentru siguranţa consumatorilor au emis 2.142 de alerte prin intermediul sistemului. Pentru prima dată, cel mai mare număr de alerte a fost notificat la categoria „autovehicule”, urmată de „jucării” şi „aparate şi echipamente electrice”.

În ceea ce priveşte autovehiculele, acţiunile întreprinse au vizat în principal rechemări în urma detectării unor probleme tehnice, în timp ce, în cazul jucăriilor, acestea s-au axat pe prezenţa substanţelor chimice periculoase, precum şi a bateriilor tip pastilă. În plus, cele mai frecvente probleme raportate pentru aparatele şi echipamentele electrice au fost legate de expunerea pieselor sub tensiune şi de problemele de supraîncălzire.

De asemenea, Comisia Europeană a lansat luni un nou instrument de supraveghere online denumit „web crawler” (robot de indexare). Instrumentul va sprijini autorităţile naţionale să detecteze ofertele online de produse periculoase semnalate în Safety Gate. Acest instrument va depista şi va include automat pe o listă toate aceste oferte, permiţând autorităţilor de aplicare a legii să identifice furnizorul şi să dispună retragerea efectivă a acestor oferte. Instrumentul va contribui astfel la armonizarea abordării actuale fragmentate şi va răspunde provocărilor legate de monitorizarea online a produselor periculoase.

Din 2003, sistemul „Safety Gate” permite un schimb rapid de informaţii între statele membre UE/SEE, Regatul Unit (Irlanda de Nord) şi Comisia Europeană cu privire la produsele nealimentare periculoase care prezintă un risc pentru sănătatea şi siguranţa consumatorilor. Astfel, se pot lua măsuri subsecvente adecvate, iar produsele pot fi retrase de pe piaţă.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code