Economice

Este România un mare producător de cereale? Cifrele care spun adevărul: Traderii și fermierii au încasat peste 2,5 miliarde de euro

Din cele peste 44,7 miliarde de euro cât a exportat România în prima jumătate a acestui an, 5,4% au fost generate de vânzările de cereale, potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică. În termeni nominali, vorbim despre  2,58 de miliarde de euro, adică 72,3% din totalul exporturilor de produse vegetale, sumă ce plasează această categorie pe poziția a patra în clasamentul pe secțiuni, după mașini și aparate (26,5% în total exporturi), mijloace şi materiale de transport (15,8%) și metale comune şi articole din acestea (11,2% din total export).

Față de perioada similară a anului trecut, exporturile de cereale au crescut cu 81,3%, în timp ce  valoarea exporturilor de produse vegetale (categorie din care fac parte și cerealele) s-a majorat cu 95,4%, astfel că ponderea secțiunii „produse vegetale” a crescut cu 2,8 puncte procentuale.

România continuă astfel să fie net exportatoare de cereale, în contextul în care importurile din perioada analizată au totalizat 415,9 milioane de euro, cu 12,5% peste nivelul din 2021.

În 2020, spre exemplu, în primele șase luni, cerealele au reprezentat 4,5% din total exporturi și au totalizat 1,38 de miliarde de euro, în timp ce exporturile de produse vegetale au fost atunci în valoare de 1,6 miliarde de euro.

Unde au ajuns cerealele românești

România a fost în ultimii ani princialul exportator de porumb al blocului comunitar și al al doilea, după Franța, la grâu. Au fost însă ani în care cele mai mari cantități au rămas în UE. În prima jumătate a acestui an, aproximativ 35% din valoarea exporturilor (852,7 milioane de euro din cele 2,4 miliarde de euro exporturi totale de cereale) au rămas în interirul UE în țări precum Spania ( 238,5 milioane de euro), Italia (154 de milioane de euro), Olanda (133,2 milioane de euro), Germania (60,8 milioane de euro), Bulgaria (38,1 milioane de euro), Cipru (32,7 milioane de euro), Grecia (24,8 milioane de euro), Franța (21,8 milioane de euro).

Restul a ajuns în țări terțe.

Cât despre tipul de cereale livrate peste granițele naționale, 2,9% din total exporturi au fost generate de porumb, de pe urma căruia s-au încasat 1,28 de miliarde de euro, în timp ce grâul a generat 2,3% din valoarea totală a exporturilor, adică 1 miliard de euro.

Deficitul comercial FOB-CIF în prima jumătate a anului a fost de 15,4 miliarde de euro, mai mare cu 4.750,6 milioane euro faţă de perioada similară a anului trecut.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code