Economice

EXCLUSIV Accidentul din Pasajul Unirii. Cine va plăti pentru victime și cât pot primi răniții și familiile celor decedați?

Societatea de asigurări  Ydrogios Isurance&Reinsurance va trebui să achite depăgubiri pentru vătămările corporale și decesul survenit în urma accidentului rutier întâmplat săptămânile trecute în Pasajul Unirii, relevă datele consultate de Economica. Societatea este înregistrată în Cipru, dar are cea mai importantă activitate în Grecia, principalul produs vândut fiind chiar asigurările auto, mai ales RCA.

Condiția ca daunele să fie plătită de către asigurător este  ca șoferul autocarului să fie considerat vinovat de accident. De gestionarea daunei în România ar trebui să se ocupe Imperial Claims Services, o societatea specializată în regularizarea daunelor, care a fost desemnată de asigurătorul grec drept corespondent pentru România în cadrul sistemului Carte Verde.

Reamintim că un grav accident rutier a avut loc Pasajul Unirii, pe 23 decembrie, după ce un autocar cu persoane de cetățenie greacă a agățat limitatorul de înalțime de la intrarea în tuinel, în timp de circula pe sensul dinspre Tineretului spre Unirii.  O persoană a decedat și mai multe au fost rănite, trei dintre ele foarte grav.

Cum funcționează sistemul Carte Verde și cât pot primi răniții și familia victimei

Ca și România, Grecia este parte din Sistemul Carte Verde, care garantează că păgubiții din accidente rutiere primesc despăgubire oriunde în țările membre(majoritatea din Europa). În cazul de față, dacă se va dovedi că șoferul a fost vinovat, scenariu foarte plauzibil, dauna va fi achitată, în final, de către Ydrogios, asigurătorul RCA al autocarului. Polița RCA acoperă inclusiv răspunderile față de cei aflați în vehicul la momentul accidentului. Pentru răniți sau rudele victimelor, cea ma simplă cale este să se adreseze direct Biroului Carte Verde din Grecia, corespondent al BAAR din România.

Așa cum spuneam, de gtestionarea dosarului de daună se va ocupa Imperial Claims Services, desemnat corespondent în România pentru asigurătorul RCA al autocarului. În sistemul Carte Verde, toate societățile de asigurare din țările membre au un corespondent în toate celelalte țări membre, tocmai pentru a fi garantată plata despăgubirii. În cel  mai rău caz, dacă asigurătorul nu ajunge la o înțelegere cu păgubiții, având în vedere că în cazu daunelor din vătămări corporale sau decese au loc negocieri și de multe ori se ajunge în instanță, aceștia din urmă vor fi acoperiți din fondul special al biroului Carte Verde din Grecia, urmând ca acesta din urmă să recupereze banii de la asigurător.  Aceasta este, însă, ultima variantă, întrucât, în mod normal, dauna trebuie achitată de firma de asigurare, eventual prin intermediul corespondentului său.

Potrivit legislației europene, daunele din vătămări corporale sau decese (daune morale) sunt acoperite până la 6.070.000 de euro, urmând ca de anul viitor, când va intra în vigoarea noua Directivă MTPL, privind asigurările de răspundere civilă auto, să urce la 6,2 milioane de euro. Atenție, această limită se aplică pentru fiecare din victime.  Ese destul de greu de presupus că se va ajunge la această sumă, însă practica din România, de exemplu, include cazuri în care s-au plătit și peste 1 milion de euro pentru unde deces din accident rutier.

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 31 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code