Economice

Exporturile de energie electrică au duduit în septembrie, prima lună în care a funcționat OUG 119 prin care statul a dorit să le limiteze

La 1 septembrie 2022 intra în vigoare cunoscuta OUG 119/2022, care, printre multe altele, reglementa modul de calcul al contribuției de solidaritate pentru producătorii și traderii de energie electrică. Concret, pentru traderi, statul a decis să taxeze cu 98% marja oricărui trader care revindea energia electrică, pe piața internă, iar la export practic taxa era de 100% pe diferența dintre prețul de vânzare al energiei și prețul anterior de achiziție.

OUG 119, ulterior modificată, s-a dorit un mecanism prin care, prin intervenția statului, să se pună la dispoziție pieței interne mai multă energie, dar cel puțin în ceea ce privește exporturile, datele din prima sa lună de aplicare, septembrie 2022, arată că lucrurile au stat exact pe dos.

Porivit datelor din luna septembrie publicate de Autoritatea de Reglementare (ANRE), ultimele disponibile, în acea lună exporturile de energie electrică ale țării au fost de 436 GWh. Cu aproape 50% mai mult decâ exporturile lunii precedente (în august au fost 291 GWh) și cu 18% peste cele din urmă cu un an – 368 GWh exportați în septembrie 2021.

Mai relevantă este, poate, comparația cu consumul național. În septembrie 2022, exporturile au reprezentat echivalentul a 11,2% din consumul intern. Cu o lună în urmă, erau de 6,9%, iar cu un an în urmă de 8,6%, potrivit datelor ANRE.

Prețul mediu de export a fost, în septembrie, de 1.548 de lei/MWh, în scădere accentuată față de august (2.174 de lei), dar august a fost luna cu preț maxim istoric al pieței de energie electrică.

Potrivit datelor ANRE, din cei 436 GWh exportați, 163 GWh au fost exportați prin mecanismul de cuplare al pețelor spot, la prețul mediu de 1.538 de lei/MWh (de trei ori jumătate mai mult decât în august, când au fost exportați prin PZU cuplat 47 GWh) și 40 GWh prin mecanismul pieței intrazilnice xuplate (50 GWh în august),

Așadar, în prima luna de aplicare a OUG prin care Guvernul a dorit să suprime exportul pentru a se asigura pieței interne mai multă energie (eventual din cea tranzacționată în trecut, la prețuri mai mici, dar cu livrare acum), exporturile au crescut.

Producția curentă de energie a fost destul de slabă și în septembrie (4,11 TWh, a treia cea mai proastă lună din an), este adevărat și pe fondul unui consum intern net destul de scăzut și el, de doar 4,04 TWh, potrivit datelor Transelectrica.

Citește și:

Tinmar, pe cale să devină cel mai “deștept băiat” din energie? A semnat contracte de export pentru până la 10% din producția de energie electrică a României, în ciuda taxării. Poate solicita din nou energie românească ieftină

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 41 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code